Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTRO UPOZORENJE

Europska komisija: "Zabranu putovanja treba ukinuti što prije i bez diskriminacije"

Aerodrom u Istanbulu (Foto: Getty)
Aerodrom u Istanbulu (Foto: Getty) Getty
Aktualno Galerija +0 Aerodrom u Istanbulu (Foto: Getty) Galerija 1/1 >>
Ograničenja putovanja treba ukinuti što je moguće prije i pritom treba izbjeći diskriminaciju na temelju državljanstva, izjavila je u srijedu potpredsjednica Europske Komisije (EK) Vera Jourova.

Izvršno tijelo EU-a je na redovnoj tjednoj sjednici raspravljalo o turizmu, jednom od najpogođenijih sektora zbog pandemije koronavirusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog Europske komisije Europa želi stati na kraj pošiljkama cjepiva koje odlaze u Veliku Britaniju: Najavljene strože kontrole izvoza Slika nije dostupna revidirani proračun Europska komisija predlaže 1,85 bilijuna eura za oporavak europskog gospodarstva

"Kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora, kolegij povjerenika smatra da se ograničenja za putovanja moraju ukinuti što prije, izbjegavajući pritom bilo kakvu diskriminaciju na temelju državljanstva i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju", rekla je Jourova nakon sastanka.

Dodala je da se nije razgovaralo o ideji tzv. covid-19 putovnice koja bi vrijedila za sve zemlje EU-a pri odlasku i dolasku turista.

Jourova je najavila da će EK sredinom svibnja predstaviti prijedloge za potporu turizmu i smjernice za pojedine vrste prometa.

Prema EK-u, turizam se suočava s tri skupine problema: likvidnošću i povjerenjem potrošača, posljedicama koje se sobom nose ograničenja putovanja te socijalnim i ekonomskim posljedicama.

Povjerenici smatraju da se prava putnika moraju poštovati, pri čemu zbog problema likvidnosti treba učiniti više da vaučeri koji se putnicima nude u zamjenu za otkazana putovanja budu atraktivniji.

Brojne agencije umjesto povrata novca, kako predviđaju europski propisi, nude vačure putnicima koji su uplatili putovanje, a koja su otkazana zbog pandemije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene