Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naručili 30 milijuna doza

Nakon ugovora Njemačke s Pfizerom i BioNTechom Europska komisija upozorila države članice: "Nama ste odobrili nabavu cjepiva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides upozorila je u srijedu države članice EU-a da ne pokušavaju sklapati zasebne ugovore o nabavi cjepiva jer su zajedničkim dogovorom to pravo prenijeli na Komisiju.

"Dopustite mi da vas podsjetim da ste odobravanjem sporazuma o delegiranju pregovora o nabavi cjepiva Europskoj komisiji prihvatili da nećete pokretati vlastite postupke nabave cjepiva s istim proizvođačima", rekla je povjerenica Kyriakides ministrima zdravstva država članica koji u srijedu putem videoveze razgovaraju o zdravstvenoj situaciji u EU-u.

Države članice EU-a dale su u lipnju prošle godine mandat Europskoj komisiji da u njihovo ime pregovora i zaključuje ugovore o nabavi cjepiva.

Proteklih dana dosta je prašine podigla objava Njemačke da je zaključila bilateralni ugovor s BioNTechom i Pfizerom o nabavi dodatnih 30 milijuna doza. Isto tako, Cipar je pokušao zaključiti sporazum s Izraelom o nabavi cjepiva.

"Razumijem pritisak javnosti u državama članicama i strah građana, ali zaključivanjem paralelnih ugovora samo se potkopava europski pristup koji je već dao rezultate", rekla je povjerenica.

Potpisani ugovori sa šest proizvođača

Europska komisija je do sada potpisala ugovore o nabavi cjepiva od šest različitih proizvođača, od kojih su dva već dobila odobrenje za uporabu, Pfizer/BioNTech i Moderna.

Cjepivo se raspodjeljuje državama članicama sukladno njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu EU-a. Preliminarni razgovori zaključeni su još dvije tvrtke - Novavax i Valneva.

Reuters je objavio da je američka tvrtka Johnson & Johnson objavila je da će vjerojatno aplicirati za odobrenju u EU-u u veljači.

Pročitajte i ovo Tomo Medved cijepi se protiv korone komentar Lane Ružičić Hoće li vas političar u potkošulji stvarno potaknuti da stanete u red - je li javno cijepljenje kampanja ili privilegij?

Pročitajte i ovo Cijepljenje u Hrvatskoj - 5 Važno odgovorno ponašanje Iz WHO-a upozoravaju: U 2021. još neće biti kolektivnog imuniteta, unatoč cijepljenju

EU je naručio 200 milijuna doza od te tvrtke i ima opciju naručiti još toliko. Cjepivo J&J prima se u jednoj dozi, za razliku od dva već odobrena za koja su potrebne dvije doze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene