Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus prekinuo idilu

Zbog kobne proslave rođendana cijeli otok na nogama: "To ste skupili kroz pjesmu i veselje, i sad to morate izdržati"

Buknula zaraza na Dugom otoku
Buknula zaraza na Dugom otoku DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izbila zaraza na Dugom otoku - 1 Izbila zaraza na Dugom otoku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Buknula zaraza na Dugom otoku Buknula zaraza na Dugom otoku Foto: DNEVNIK.hr Izbila zaraza na Dugom otoku - 2 Izbila zaraza na Dugom otoku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izbila zaraza na Dugom otoku - 3 Izbila zaraza na Dugom otoku - 3 Foto: DNEVNIK.hr +6 Izbila zaraza na Dugom otoku - 4 Galerija 1/11 >>
Zbog nepoštivanja epidemioloških mjera drastično je porastao broj oboljelih na Dugom otoku! Zatvoreni su škola i vrtić, odgođena su misna slavlja, jer nakon rođendanske proslave, u samo dva dana, u mjestu Sali, u kojemu živi 1700 stanovnika, više je od 40 zaraženih osoba. Na otok je danas išao i mobilni epidemiološki tim.

Otočnu idilu na Dugom otoku prekinuo je – koronavirus. U vrtić, školu, dom za starije i nemoćne ušla je korona i u Sali dovela ljude u zaštitnim odijelima.

Prioritet je provjeriti stanje u Domu. ''Kako mi radimo u Domu, svi se testiramo, i korisnici i mi'', kaže medicinska sestra Izabela Burić iz mjesta Sali na Dugom otoku.

''Jedna je njegovateljica pozitivna, pa da vidimo kakva je situacija u Domu. Znači, napravimo screening, odnosno presjek, da vidimo tko je sve pozitivan, a tko nije. I onda ljude koji su pozitivni odvajamo od ostalih kako ne bi došlo do daljnjega širenja infekcije'', objasnio je Alan Medić, voditelj službe za epidemiologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Cijeli otok na nogama

I dok jedni ne odustaju od svakodnevice, i ne daju virusu da im uništi dnevni ritam, drugima je virus pomrsio račune. Korona je cijeli otok digla na noge. No, danas su se svi htjeli testirati, i oni s uputnicom i oni bez nje, i sa simptomima, i bez njih.

''Ovo će vam trajat mjesec ili dva dana. Sad ste to skupili, kroz pjesmu i veselje, i sad to morate izdržati'', umirivao je epidemiolog građane na testiranju. Jer upravo je, tvrdi načelnik općine Sali Zoran Morović, zaraza kulminirala na jednoj proslavi.

''Bila je nekakva rođendanska proslava, ali već izgleda da je i prije, i u školi i u vrtiću ima pozitivne djece. Tako da se očito već prije to kretalo, i sad je to odjednom buknulo'', kaže Morović.

Svaka druga kuća u samoizolaciji

I vrtić i škola zatvoreni su do daljnjega. A do daljnjega nema ni misnih slavlja, pa je otok utihnuo.

I Sali su, baš poput mnogih otočnih mjesta u Hrvatskoj, dugo odolijevali zarazi koronavirusom. Od početka pandemije tu je bilo tek desetak slučajeva zaraze, a sada, u samo dva dana, više od 40 slučajeva. Otočani u svakoj drugoj kući su u samoizolaciji.
Većinu njih testirat će otočni liječnik Luka Matej Mahečić, koji je za to prošao i edukaciju.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri najizglednija kandidata ANKETA Hrvatska je cjepiva rezervirala, ona su na testiranju: Hoćete li se cijepiti?

U Zadar su otišli danas uzeti brisevi, a već sutradan će se znati rezultati testova.

A epidemiolozi poručuju: ''Sad nije vrijeme za poskočice i pošalice. Zaista, ja znam da se ljudi u trenutku opuste, ali evo, vidjeli ste s čime je to rezultiralo. Dugo su odolijevali, ali jedna dobra pjesma znade nekad napraviti i malo nelagodan kraj''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene