Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WHO upozorava

Dramatično i u Africi: Prije mjesec dana samo je jedna zemlja bila zahvaćena zarazom, danas ih je 40-ak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Svjetske zdravstvene organizacije rekli su da je stanje u Africi zabrinjavajuće te su pozvali zemlje na intenziviranje svih akcija.

Regionalna direktorica WHO-a za Afriku Matshidiso Rebecca Moeti upozorila je na "dramatičan razvoj" epidemije Covid-19 u Africi, gdje je četrdesetak zemlja zahvaćeno zarazom, dok je prije mjesec dana bila samo jedna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Umrlo gotovo sedam milijuna ljudi Pojavile se nove informacije o porijeklu korone, WHO-a traži od Kine da ih objavi Bolnica u Bergamu na početku pandemije Svjetska zdravstvena organizacija Prestaje li globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa? Visoke razine zaraze predstavljaju problem

"Stanje je jako zabrinjavajuće uz dramatičan razvoj. Došlo je do povećanja broja zemalja kao i povećanja broja zaraženih osoba", rekla je Moeti u razgovoru za kanal France24.

Prije mjesec dana, samo je jedna zemlja u afričkoj regiji WHO-a, tj. u subsaharskoj Africi i Alžiru bila zahvaćena. Dva tjedna kasnije bilo je zahvaćeno 5 zemalja s 50 slučajeva.

"Sada u zadnja dva, tri dana, imamo 39 zemlja s oko 300 slučajeva dnevno, ili ukupno 2234 zaraženih do sada", precizirala je.

"Do sada je umrlo 40 osoba i oko 70 je ozdravilo", pojasnila je regionalna dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije i pozvala afričke zemlje na intenziviranje svih akcija uz podršku WHO-a i partnera.

Prema podacima AFP-a na temelju službenih izvora, u petak u 12 sati Afrika je bilježila već 3300 slučajeva zaraze i više od 90 umrlih.

Unatoč mjerama koje je poduzelo četrdesetak afričkih zemalja, poput ograničenja kretanja, izolacije sumnjivih slučajeva, zabrane vjerskih i sportskih okupljanja, zatvaranja škola u 25 zemalja, taj kontinent je slabo pripremljen za veliku sanitarnu krizu, priznala je Moeti.

Ona je istaknula da se u afričkim kućanstvima živi u velikim obiteljima pa je teško smanjiti mogućnost širenja virusa.

Ipak je istaknula da postoje rezultati nekih nastojanja. Prije nekoliko tjedana je samo u dvije zemlje postojala mogućnost dijagnosticiranja, dok je to sada moguće u 42 zemlje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene