Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ARENA SE PUNI

U nekim hotelima planiraju doček Nove godine, struka upozorava: "Apeliram na kolege hotelijere da se pridržavaju mjera. Najvažnije je da ostanemo zdravi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve smo bliže broju od 5000 novopotvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. S današnjih 4620 novih slučajeva srušen je prošlotjedni rekord. I dok ministar Božinović poručuje da će nam Božić i Nova godina izgledati drugačije nego ikad do sada, u nekim hotelima planiraju doček Nove godine.

Krivulja raste, i dok je tako, teško je očekivati da će mjere 21. prosinca popustiti.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stanje epidemije Capak nakon sastanka u Vladi: "Imamo blagi porast novih slučajeva." Otkrio je i što možemo očekivati ove jeseni Slika nije dostupna Za DNEVNIK.hr Capak otkrio hoće li uskoro vratiti mjere zbog velikog broja novozaraženih: "Slično je i u drugim zemljama..."

"Nama brojevi i dalje rastu. I danas je stotinjak više novozaraženih u odnosu na jučerašnji dan. Ovogodišnji i Božić i Nova godina neće biti na tragu Božića i Nove godine od prošlih godina", rekao je Davor Božinović, ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ali doček Nove godine planira se u nekim hotelima u Hrvatskoj. Struku je na Savjetu za oporavak i razvoj turizma okupila ministrica Brnjac, a osim o oporavku razgovarali su i o proslavama u jeku epidemije.

"Apeliram na kolege hotelijere da se pridržavaju mjera Stožera i da ne pokušaju tumačiti mjere kako bi nama odgovaralo, situacija nikome ne odgovara, ali je najvažnije da ostanemo zdravi'', rekla je Josipa Jutt Ferlan, predsjednica udruženja hotelijera pri HGK.

"Većini hotela ili gotovo nikome to ne pada na pamet jer mjere koje su donesene ne omogućavaju nikakav doček", zaključio je Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti već ima i novi hashtag na društvenim mrežama, kojim preporučuje "socijalne balončiće", odnosno okupljanja samo unutar vlastitog kućanstva. Osim obiteljskih, vjernike zanimaju i crkvena pravila za Božić. Kardinal Bozanić poziva sve da se drže mjera, no kritizira mjere kojima je dopušteno 25 ljudi, bez obzira na veličinu crkve.

"To je nelogično. Znam da na nekim mjestima je po 300 ljudi, ulazi ne u crkve, nego neke druge prostore i tamo se ne broje", komentira zagrebački nadbiskup, Josip Bozanić.

Brojat će se u Splitu rezultati antigenskih testiranja s kojima kreću. Osoba koja ima simptome koronavirusa uputnicu za brzo testiranje može dobiti od svog liječnika obiteljske medicine.

"Kako bi što prije vidjeli rezultate testiranja i kako bi smanjili pritisak na PCR testiranje, tj. kako bi što prije proveli epidemiološke mjere, osobe koje su pozitivne na brzom antigenskom testu su stavili u izolaciju", govori Željka Karin.

No antigenski testovi ne računaju se u ukupnu statistiku. Trebali bi služiti za probir, i kao epidemiološka mjera. Samo u Zagrebu, dubrovačkoj, karlovačkoj te osječkoj županiji je danas bilo pozitivno još gotovo 700 ljudi, putem antigenskih testova.

I dok se u Varaždinu pod snijegom urušio krov jednog šatora, u Istri ih još ne koriste, ali zbog pritiska na KBC Rijeka pacijente više neće tamo slati na liječenje, već u novotvoreni respiracijski centar.

"A zašto smo sve krenuli? Razlika u ovom jesensko zimskom valu u odnosnu na proljetni, puno više kliničke slike iziskuje liječenje kisikom", rekla ravnateljica OB Pula, Irena Hrstić.

Na liječenju u stacionaru Arena do sada je primljeno više od stotinu pacijenata

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene