Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko tu koga testira?

Capak se hvali da dnevno mogu testirati više od 15.000 ljudi, a građani čekaju i po 14 dana: "Gadljivo, neshvatljivo... nemam riječi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako je u Hrvatskoj, prema riječima Krunoslava Capaka, moguće provesti i do 15 tisuća testiranja dnevno, mnogi se pitaju zašto se na termin testiranja ponekad čeka i više od 10 dana.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak danas je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera izvijestio kako je u Hrvatskoj u protekla 24 sata provedeno 12.596 PCR testova, što je rekordan broj testiranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminula je još jedna osoba: Provjerite stanje po županijama Ilustracija SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još tri osobe: Provjerite stanje po županijama

Istaknuo je pritom kako bi se bez problema moglo provesti i 15 tisuća, a možda i 20 tisuća dnevno. Prethodno je kazao i kako neki gradovi imaju veće kapacitete za testiranja, ali i dodao da netko treba uputiti građane da dođu na testiranje.

S obzirom na iznesene tvrdnje, mnogi se pitaju zašto onda na termin testiranja moraju čekati i više od deset dana nakon izdavanja uputnice.

"Do testiranja 15 dana, a gdje je još čekanje nalaza"

Čitateljica portala DNEVNIK.hr javlja nam kako su njezini roditelji iz Klisa termin za testiranje dobili 14 dana nakon što ih je liječnica uputila na testiranje.

''Kada su napokon dobili doktoricu, ona je rekla da će testirati samo jedno od njih dvoje jer ako je jedno pozitivno, onda je i drugo. Ja sam medicinska sestra po struci i znam da to tako ne ide. Rekla sam mami da nazove opet doktoricu i da kaže da kći inzistira da se testira oboje'', ispričala nam je.

Liječnica je nakon ponovnog poziva ipak pristala testirati oba supružnika.

Na pitanje kada se onda računa početak prvih simptoma, priča nam kći bračnog para, liječnica im je rekla da se gleda prvi dan kada je 66-godišnji muškarac dobio temperaturu.

''To je dakle 15 dana od pojave prvih simptoma, a gdje je još čekanje nalaza'', rekla je za DNEVNIK.hr njihova kćerka.

''Tati je danas sedmi dan sa simptomima, a bit će 15. dan kada dođe na red za testiranje. Što će se onda dogoditi? Doći će vikend, neće obraditi uzorak. I što onda imamo od toga? Gadljivo, neshvatljivo, nemam riječi kojima bih to usporedila'', govori ogorčena kći.

Njezinu priču potvrđuju i drugi. Čitateljica iz Zagreba termin za testiranje, primjerice, dobila je tek pet dana nakon pojave simptoma i slanja uputnice.

U prosjeku 11 tisuća testova dnevno

Iz HZJZ-a poručuju kako dnevno u Hrvatskoj testiraju u prosjeku 11 tisuća ljudi

"Čekanje za termin može varirati. U manjim mjestima s manje kapaciteta veća je vjerojatnost za dulji period čekanja. U Zagrebu se pak na testiranje čeka oko 24 sata, rijetko kad dulje od toga", kažu u HZJZ-u.

Valja napomenuti kako se na testiranje bez uputnice, ali i bez prethodnog naručivanja može doći na punkt u Infektivnoj klinici Fran Mihaljević.

Cijena testa tada iznosi 501,49 kuna, ali na toj se lokaciji ne provodi tzv. drive-in testiranje, već se čeka u redu na otvorenom.

U zavodu Andrija Štampar također je moguće provesti testiranje o vlastitom trošku, ali potrebno je prethodno se naručiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene