Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Krenuo javni gradski prijevoz, ali uz drugačija pravila: Obavezne maske, dezinfekcija ruku i održavanje razmaka

Mario Šapina
Mario Šapina DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mario Šapina Mario Šapina Foto: DNEVNIK.hr Mario Šapina i Matea Drmić Mario Šapina i Matea Drmić Foto: DNEVNIK.hr Matea Drmić Matea Drmić Foto: DNEVNIK.hr Dezinfekcija busa Dezinfekcija busa Foto: DNEVNIK.hr +1 Petra Buljan Galerija 1/6 >>
Diljem Hrvatske krenuo je gradski javni prijevoz. No on je danas ponešto drugačiji nego u ono "doba prije korone".

Prvi dan u Osijeku protekao je uistinu dobro. Putnici su se držali propisanih mjera, održavali su razmak, a mnogi od njih putovali su s maskama. Pri ulasku u tramvaj dezinficirali su ruke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gotovo 300 oboljelih Mađarska zabilježila rekordan rast broja zaraženih, od utorka zatvara svoje granice za većinu stranaca Slika nije dostupna Epidemija koronavirusa Najgori dan u Meksiku. U Brazilu u 24 sata zaraženo više od 45.000 ljudi

Vozači su također zaštićeni. O tome kako je protekao prvi dan nakon što više od mjesec dana nije bio u funkciji javni prijevoz u Osijeku, kazao je gost Dnevnika Nove TV direktor osječke gradske tvrtke Gradski prijevoz putnika Mario Šapina.

Jedanaest redovnih linija u Osijeku

Kako je kazao, od danas je u Osijeku krenuo javni prijevoz. "Što se tiče same komunalne usluge javnog gradskog prijevoza koju GPP obavlja, ona se obavlja na jedanaest redovnih linija. One su prigradske i gradske, a na njima trenutno prometuje petnaest vozila prema ustaljenom voznom redu koji je kombinacija jednog ljetnog nedjeljnog voznog reda s procijenjenom potrebom, s obzirom na prvu fazu uvođenja olakšavajućih mjera u odnosu na restriktivne mjere", objasnio je.

"Što se tiče samih linija - od jedanaest redovnih linija, dvije se odnose na prometovanje u gradu putem tramvaja, a devet linija je za putnike koji mogu koristiti i obavljati uslugu autobusnog dijela flote", dodao je Šapina.

Ulazi se na prednja vrata

"Ono što bih rekao - to je da putnici ulaze na prednja vrata. Potrebno je da izvrše prijavu s valjanom mjesečnom, pojedinačnom ili vrijednosnom kartom za koju svrhu smo otvorili prodajno mjesto kako bi naši putnici mogli izvršiti nadopuni tih naših, takozvanih butri. Potrebno je da se putnici pridržavaju svih propisanih mjera.

Mi smo ugradili na sva vozila dozatore u kojima se nalaze sredstva za dezinfekciju ruku i molimo naše građane da, kad ulaze u vozilo, izvrše dezinfekciju ruku. Po potrebi, u odnosu na preporuke Zavoda za javno zdravstvo, potrebno je i nositi maske. I ono što je bitno - da se održava razmak od jednog metra", objasnio je.

Umirovljenici čekali da napune svoje elektroničke karte

Veliki broj umirovljenika u Osijeku danas je čekao da napuni svoje elektroničke karte.

"Kad gledamo našu prodaju, sada povodom uvođenja javnog gradskog prijevoza, odnosno vraćanja na staro, kad se ti podaci uspoređuju s podacima prije uvođenja zabrane javnog gradskog prijevoza, bilježimo negdje oko desetak posto nadopuna naših kartica, pogotovo od strane umirovljenika", dodao je Šapina.

Apelirao je na racionalno i mudro korištenje javnog prijevoza uz sve preporuke HZJZ-a.

"Apeliram na umirovljenike da ne koriste, ako to nije potrebno, javni gradski prijevoz u ranim jutarnjim satima i špicama, kada ljudi idu na posao i s posla kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i nepotrebni kontakti te kako bi se održao razmak od jednog metra po pitanju i sjedećih i stajaćih mjesta", zaključio je Šapina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene