Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova prijetnja

Novi hibrid koronavirusa deltakron potvrđen u Europi: Koliko je zarazan i kako će utjecati na cjepivo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici službeno prate novu varijantu koronavirusa koja je hibrid sojeva omikron i delta. Deltakron je zabilježen u Velikoj Britaniji.

U Velikoj Britaniji je potvrđena varijanta deltakron - spoj delte i omikrona. Smatra se da je mutant deltakron evoluirao kod pacijenta koji se zarazio s obje varijante u isto vrijeme, ali nije jasno je li uvezen ili potječe iz Britanije.

Dužnosnici Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva također ne znaju koliko je novonastali virus zarazan ili ozbiljan i hoće li utjecati na učinkovitost cjepiva.

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu East Anglia, rekao je da ''ne bi trebao predstavljati preveliku prijetnju'' jer Velika Britanija ima ogromnu razinu imuniteta protiv izvornih sojeva delte i omikrona, prenosi Daily Mail.

''Trenutno nisam pretjerano zabrinut'', kazao je Hunter s obzirom da brojke novozaraženih padaju. Ova britanska varijanta nije povezana s onom na Cipru.

Profesor Francois Balloux, genetičar s University College London, rekao je da je to malo vjerojatno nakon što se svi cijepe ili imaju infekciju.

Pročitajte i ovo Koronavirus: Hospitalizacije Iznenađuje podatak o zaraznosti Delta vs. omikron: Koje su razlike u simptomima i koji soj češće "šalje" u bolnicu?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisutan u većini zemalja? Što svijet može naučiti od zemalja u kojima se širi omikron soj korone? "Podcjenjivanje ovog virusa uvijek je završilo opasno"

''Neke varijante bit će teže od drugih, ali nakon što su svi cijepljeni i/ili zaraženi više puta, nijedna nas varijanta ne može vratiti na razinu hospitalizacije i smrti koronavirusa koju smo doživjeli tijekom vrhinca pandemije'', zaključio je Balloux.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene