Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je u četvrtak strane državljane da na web-stranici entercroatia.mup.hr, koja je od danas u funkciji, popune obrazac najave ulaska u Hrvatsku kako bi se smanjilo vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.


Prema današnjoj odluci Stožera civilne zaštite, državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Njemačke mogu ući u Hrvatsku pod istim uvjetima koje su imali prije pojave koronavirusa.

Vezani članci Ministar VIli Beroš Beroš se oglasio o (pre)skupim testovima: "U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih. On je nešto skuplji, ali..." Koronavirus u BiH, ilustracija Najviše od početka epidemije: U BiH u posljednja 24 sata 310 zaraženih koronavirusom

Međutim, zadržava se epidemiološka kontrola i obveza pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Prilikom ulaska u Hrvatsku državljana tih država članica evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka vezanih za mjesto odredišta, brojeve mobitela i e-mail radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga”, kazao je.

Pozvao na slanje podataka putem web-stranice

Pozvao je strane državljane da najave svoj dolazak te podatke pošalju obrasca na web-stranici entercroatia.mup.hr. Kako to izgleda, može se vidjeti na ovom linku.

"Preporučujemo stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Hrvatskoj da unaprijed dostave podatke putem te web-stranice koja će biti dostupna od danas, pa će zadržavanje na graničnom prijelazu biti nepotrebno jer će policija već imati podatke u svojem sustavu", poručio je Božinović na sjednici Vlade.

Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke, to će napraviti na granici prilikom ulaska u zemlju. Božinović je napomenuo da će za to biti potrebno dulje vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnoj traci.

Stranica je danas dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sljedećim danima bit će prevedena na još desetak europskih jezika.

"Uz spomenuto povezivanje, građani će na svoju elektroničku poštu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije o uputama i preporukama HZJZ-a", kazao je ministar unutarnjih poslova.