Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednom s Francuskom

Danska stavila Hrvatsku na narančastu, "karantensku" listu zemalja, Poljska zabranjuje letove iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danska je u četvrtak stavila Hrvatsku na narančastu, "karantensku" listu zemalja zbog covida-19, objavilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, upozoravajući da se ne putuje u Hrvatsku ako nije nužno.

"Ovaj tjedan Francuska i Hrvatska dodane su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31.3 a za Hrvatsku 32.6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterija o stopi infekcija od 30", stoji na stranici ministarstva.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze, te da se trebaju testirati kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji 2 tjedna.

Pročitajte i ovo Cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 KRIZNI FOND Vrijedi za svih 27 članica: EU platio 336 milijuna eura za cjepivo protiv COVID-19 koje razvijaju Britanci

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu 304 novooboljelih i dvoje preminulih: Šef zadarskog stožera isto pozitivan na koronavirus, poručio da se osjeća dobro

Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku.

Od 29. kolovoza u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih "karantenskih" zemalja poput Belgije, Francuske, Rumunjske ili Španjolske, trebati navesti razlog svog posjeta.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kopenhagenu upozorilo je na svojoj Facebook stranici hrvatske državljane da će od "29. kolovoza u ponoć biti u narančastoj kategoriji preporuka za putovanje", te moli da se oni od tada ponovno detaljnije informiraju o uvjetima ulaska u Dansku.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova svoju listu preporuka za putovanje u doba koronavirusa ažurira svakih tjedan dana, na temelju podataka Instituta Statens Serum.

Poljska zabranjuje letove iz 46 zemalja, među njima i Hrvatske

Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, stoji u nacrtu zakona objavljenom u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom.

Ta je odluka dio ciljanih mjera poljske vlade koja ovaj puta pokušava obuzdati virus bez potpune karantene.

"Zbog prijetnje širenja zaraze virusom SARS CoV-2, nužno je provesti pravo na uvođenje zabrane letenja.. kako bi se smanjila na najmanju moguću mjeru prijetnja javnom zdravlju", kaže se u uredbi.

Poljska je zatvorila granice i ukinula sve letove u ožujku kako bi spriječila širenje koronavirusa.

Postupno je olakšavala restrikcije, te u svibnju otvarala trgovačke centre, hotele i restorane.

Poljska nacionalna kompanija PLL LOT obnovila je međunarodne letove 1. srpnja, gotovo četiri mjeseca nakon što ih je suspendirala.

Među zemljama koje će biti pogođene zabranom letova su uz Hrvatsku i Francuska, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska, SAD, Izrael, Meksiko i Brazil.

Poljska je od početka pandemije imala 64.689 slučaja koronavirusa i 2010 smrtnih slučajeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene