Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema povjerenja u parlamentu

Danski ministar poljoprivrede odstupa nakon nezakonite naredbe o ubijanju 17 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danski ministar za hranu i poljoprivredu rekao je u srijedu da će odstupiti zbog manjka povjerenja parlamentarnih zastupnika, nakon nezakonite vladine naredbe o usmrćivanju kuna na farmama.

"Danas sam obavijestio premijera da želim dati ostavku na dužnost u vladi. Shvaćam da nemam potrebnu podršku među parlamentarnim zastupnicima", objavio je ministar za hranu i poljoprivredu Mogens Jensen na Twitteru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Među prvima dopustili cijepljenje Djeca u redovima čekaju cijepljenje: ''Ne bojim se, već sam to stotinu puta učinio'' Covid potvrda - 3 Raste broj novozaraženih Do sada su odolijevali uvođenju COVID potvrda: Sada najavljuju ubrzano širenje primjene i nove mjere

Njegov potez događa se u svjetlu najveće krize vlade od početka pandemije, nakon što je nezakonito naredila usmrćivanje svih nerčeva (vrsta kune) uzgojenih na farmama kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, uključujući i novi, mutirani soj.

Usmrtili 17 milijuna kuna

Prije dva tjedna vlada je naredila da vojska i policija pomognu vlasnicima farmi nerčeva da usmrte 17 milijuna tih životinja koje se uzgajaju zbog krzna.

Vladina drastična odluka uslijedila je nakon što su zdravstvene vlasti rekle da uzgoj nerčeva predstavlja rizik za javno zdravstvo u zemlji zbog široko rasprostranjenih zaraza na farmama, pogoršanih nalazom mutiranog soja virusa, za koji je rekla da bi mogao ugroziti učinkovitost budućih cjepiva.

''Pametno je da odlazi''

"Pametno je da Mogens Jensen odlazi u mirovinu. Nije bilo drugog puta naprijed", napisala je politička čelnica vladine saveznice, Socijalističke narodne stranke, Pia Olsen Dyhr na Twitteru.

Oporbene stranke pozdravile su Jensenovu odluku, ali sada su preusmjerile pozornost na premijerku Mette Frederiksen, za koju kažu da je također odgovorna, te su pozvale na neovisnu istragu vladinih postupaka.

Povjerenje Danaca u vladu palo je zadnjih tjedana nakon naredbe, prema istraživanju sveučilišta Aarhus. Samo nešto više od polovice ispitanika izjavilo je sredinom studenoga da u vladu ima povjerenja, što je pad prema srpnju, kad je vladi vjerovalo 75 posto ispitanika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene