Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REZULTATI ZA SEDAM DANA

Dobar provod na jedinom dozvoljenom tulumu u državi: ''Lijep je osjećaj tako se družiti, rizik postoji, ali mi smo cijepljeni''

Aktualno Galerija Probni korona party - 1 Probni korona party - 1 Foto: DNEVNIK.hr Probni korona party - 2 Probni korona party - 2 Foto: DNEVNIK.hr Probni korona party - 3 Probni korona party - 3 Foto: DNEVNIK.hr Probni korona party - 4 Probni korona party - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Probni korona party - 5 Galerija 1/6 >>
Danas se u Zagrebu održava eksperimentalni domjenak kojemu je cilj utvrditi mogućnost širenja koronavirusa među cijepljenjim ljudima.

Koronaeksperiment danas na krovu zgrade u Strojarskoj ulici u Zagrebu. Cilj je otkriti kako se širi virus kada ne postoje epidemiološke mjere, a gosti su cijepljeni s obje doze.

Na trenutno jedinom dozvoljenom tulumu u Zagrebu sudjeluje 70-ak cijepljenih osoba. Organizatori događaja su Nezavisna udruga ugostitelja i Zavod za javno zdravstvo. Nakon tjedan dana uzvanici će biti testirani, a o rezultatima eksperimenta ovisit će daljnje popuštanje mjera. Pozvane osobe na domjenku različitih su dobi, i mlađi i stariji, među njima su primjerice i studenti medicine, zdravstveni djelatnici, ugostitelji i drugi, koji će se u restoranu zadržati do 22 sata.

''Lijep je osjećaj tako se družiti, rizik postoji, ali mi smo cijepljeni'', rekla je Tatjana.

''Presretan sam sretan konačno mogu svirati, očekujem dobru zabavu naravno'', izjavio je DJ Marko Bezjak.

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš bio je na tulumu. Gosti osjećaju olakšanje u zraku koje i građanima i ugostiteljima nedostaje posljednjih 14 mjeseci.

"Podsjeća na staro normalno. Sve što je inače zabranjeno ovdje je dopušteno. Nema distance i maski za goste osim za novinare jer ništa ne smije utjecati na ishod ovog istraživanja.

Pročitajte i ovo Izbori na Novoj TV NAJVAŽNIJE INFORMACIJE Lokalni izbori na Novoj TV – najjači tim reportera diljem zemlje i izlazne ankete s prvim predikcijama izbornih rezultata

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija IZ MINUTE U MINUTU Stožer objavio najnovije brojke: U Hrvatskoj manje novozaraženih koronom, pada i broj preminulih

Dok ugostitelji sve karte stavljaju na ovaj događaj zbog velikih gubitaka u vrijeme pandemije, epidemilozi ističu kako će ovakvih projekata morati biti više zbog malog uzorka ljudi", izvijestio je Goleš. 

''Ovo nam zaista daje nadu da ćemo moći uskoro organizirati i naći se u ovakvom skupu druženja. Vjerujem da će ovo istraživanje donijeti povoljne rezultate za nas i da ćemo svi skupa uskoro biti na ovakvim događanjima'', rekla je Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

''Ovo je jedan od pokušaja povratka na staro normalno. Nažalost ovo je prvi pilot projekt, ali s obzirom na uzorak, morat ćemo imati još više ovakvih evenata i projekata da bismo mogli donositi zaključke za cijelu populaciju, za cijelu državu'', izjavila je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

''Epidemiolozi se nadaju da za sedam dana neće biti zaraženih, no ističu kako posjetitelji neće sedam dana biti u izolaciji, pa tako neće biti potpunih, laboratorijskih rezultata. Mnogo je faktora koji utječu na rezultate istraživanja. Primjerice, ovo je bio privatno-poslovni domjenak, a ne razuzdana zabava. Više je cupkanja u mjestu. 

Pratit će se i iskustva drugih europskih zemalja koji sudjeluju u sličnim projektima ali i organizirat će se dodatni događaji. Već u subotu očekuje nas simulacija vjenčanja sa 120 uzvanika, no ovaj put neće samo cijepljeni biti pozvani, već i oni s negativnim testom i oni koji su preboljeli koronavirus. Taj bi događaj trebao dati još jasnije rezultate", zaključuje Goleš. 

Organizatori su upozorili i kako je trenutna situacija s poslovanjem u ugostiteljstvu, event i glazbenoj industriji neodrživa i svi su u gubicima, pad prometa u ugostiteljstvu u prva četiri mjeseca 2021. je i veći od 55 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., a procjenjuje se da će s početkom rada nakon pandemije na tržištu ostati oko 50 posto tvrtki i zaposlenika u event industriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene