Kreveti u bolnicima diljem Hrvatske se pune, imamo li spreman plan B i je li se danas o njemu raspravljalo na sastanku Nacionlanog stožera pitao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić Damira Truta iz Ravnateljstva civilne zaštite.


Cijeli hangar u Jastrebarskom napunjen je krevetima tj. pomoćnim ležajevima koji bi trebali biti raspoređeni u sportske dvorane diljem Hrvatske. Danas je održan i sastanak Stožera civilne zaštite, a koji su zaključci Damir Trut rekao je reporteru Domagoju Mikiću.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Treći val korone možda je već stigao: Jedna europska zemlja javlja o ekstremnom riziku, druga bilježi najveći pad broja stanovnika od Drugog svjetskog rata Andrej Plenković - 1 "You will be the first to know": Iz Vlade pojasnili premijerovu izjavu o otvaranju teretana

Trut kaže da su raspravljali o brojkama, stanju i bolničkim kapacitetima te prijedlozima odluka lokalnih stožera.

"Svakodnevno se donose odluke koje na neki način guše epidemiju. Niti jedna županija nije istovjetna, svaka ima svoja žarišta i prema tim žarištima i djelujemo", kaže Trut.

Na pitanje prebacuju li lokalni stožeri odgovornost na Nacionalni i obratno, Trut odgovara: "Svaki dan razgovaram sa čelnicima lokalnih stožera, raspravljamo o svemu, nekim stvarima se ne može udovoljiti", kaže Trut te dodaje kako su mjere u Hrvatskoj dosta stroge, ali bi ih trebalo poštivati.

Trut kaže da su mjere jednostavne, držite razmak i koristite zaštitna sredstva te dezinficirajte. "To je jedino što nas može spasiti. Znači ne raditi fešte, slaviti rođendane, družiti se s 20, 30, 50 ljudi u malom prostoru. Tu su neprimjerene aktivnosti", kaže Trut te dodaje da treba razmišljati o tome kako zaštiti sebe i druge.

Trut kaže da su inspektori cijelo vrijeme na terenu te su prvenstveno bili usmjereni u edukaciju na koji način treba funkcionirati u određenim objektima. "Zadnjih dana su dobili nalog i da kazne ako primijete grešku ili nesuglasnost. Tako da ćemo možda s malo žešćim mjerama potaknuti bolje funkcioniranje", rekao je Trut.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr