Testiranje
Testiranje Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Pixsell

Crnogorske zdrastvene vlasti ususret novogodišnjim i božićnim praznicima uvest će restriktivnije mjere kako bi smanjile rizik od širenja epidemije koronavirusa koji bi moglo donijeti okupljanje većeg broja ljudi, rekao je u srijedu direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić.


Igor Galić je za RTCG rekao da će nove mjere biti objavljene uskoro te da je njihov cilj usmjeriti građane da praznike proslave u obiteljskom okruženju.

"S obzirom na rizik širenja epidemije, svakako da će mjere biti restriktivnije, neće biti dopušteno organiziranje proslava. Moramo misliti o razdoblju nakon praznika, o zdravlju građana", rekao je Galić, koji je nedavno postavljen za prvog čovjeka IJZCG-a, nakon što je došlo do smjene izvršne vlasti u Crnoj Gori. Istaknuo je da takve restriktivne mjere traži i trenutačna epidemiološka situacija uz visoku aktivnost virusa u zemlji.

U Crnoj Gori trenutačno su na snazi mjere obveznog nošenja zaštitnih maski za sve starije od pet godina na otvorenome i u zatvorenim prostorima, na snazi je zabrana okupljanja, ugostiteljskim objektima dopušten je rad do 18 sati, dok policijski sat traje od 22 do 5 sati ujutro. Koronavirusom je zaraženo nešto manje od deset tisuća stanovnika Crne Gore, što je jedan i pol posto populacije te zemlje.

''Statistički gledano, u Crnoj Gori je aktivno 1500 na sto tisuća stanovnika'', priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, uz podatak da je jučer zabilježeno 12 novih smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, čime je broj smrtnih slučajeva od početka pandemije dostigao brojku od 597, što je gotovo 0,1 posto crnogorske populacije.

Po riječima direktora instituta za javno zdravlje, Crna Gora bilježi široku rasprostranjenost epidemije, s visokim stopama obolijevanja u svim gradovima, ali taj je trend ipak stabilan. "Rekao bih da se u ovom trenutku epidemija nalazi na visokoj razini i na izvjesnoj klackalici, pa će o sljedećim mjerama i onome kako ćemo ih se pridržavati ovisiti kako će epidemija dalje napredovati", rekao je Galić.

Gotovo polovina Crnogoraca vjeruje u zavjere o koronavirusu

Crna Gora vodeća je po postotku stanovništva koji vjeruje u zavjere o koronavirusu među zemljama Zapadnog Balkana, Središnje i Istočne Europe, pokazuje istraživanje koje je provela slovačka nevladina udruga GlobSec.

Prema tom istraživanju, koje su prenijele podgoričke Vijesti, 43 posto stanovnika Crne Gore smatra da je COVID-19 laž kako bi se manipuliralo stanovništvom, 38 posto da je SAD namjerno napravio virus, a 37 posto Crnogoraca vjeruje da je cjepivo protiv koronavirusa sredstvo kako bi se postavili nanočipovi i kontrolirao narod.

U toj međunarodnoj nevladinoj udruzi sa sjedištem u Bratislavi pitali su ispitanike u zemljama Zapadnog Balkana i Centralne i Istočne Europe i tko je najbolje odgovorio na krizu izazvanu koronavirusom.

Koronavirus u Crnoj Gori Crna Gora uvodi policijski sat: Građanima kretanje zabranjeno od 22 sata do 5 ujutro, ograničen rad kafića i trgovina

Koronavirus - 3 Bili su jedina korona free država u Europi, a sad razmišljaju da glavni grad stave "pod ključ"

Među stanovnicima zemalja regije, primjerice, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija vjeruju da se Kina bolje snašla od Europske unije, dok osim toga 29 posto Crnogoraca, 28 posto Sjevernomakedonaca i 19 posto Srba smatra da je Rusija veoma dobro odgovorila na krizu.

Iz GlobSeca, kako prenose Vijesti, poručuju da teorije zavjere u vezi s koronom i njezinim širenjem među ranjivim populacijama predstavljaju rastuću prepreku u borbi s pandemijom jer će frustrirano stanovništvo vjerojatno biti manje voljno poštivati mjere koje uvodi država i njezine planove oporavka.