Crnogorska policija, ilustracija
Crnogorska policija, ilustracija Foto: Afp

Međunacionalne tenzije podigle su se u četvrtak u Crnoj Gori nakon što su stanovnici općine Tuzi, koju pretežno naseljavaju Albanci, predvođeni gradonačelnikom, spriječili crnogorsku policiju da zatvori ugostiteljske objekte u toj općini.


Uz to su i blokirali međunarodnu prometnicu koja vodi prema Albaniji tvrdeći da je odluka o zatvaranju politička osveta prosrpskog premijera Zdravka Krivokapića zbog nedavnog isticanja zastava Albanije i Kosova na zgradi Općine Tuzi.

Vezani članci Zračna luka, Ilustracija Gotovo cijeli svijet je crvena zona: SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta Bolnica u Puli Zamjenik ravnateljice pulske bolnice: "Javilo nam se puno građana sa željom da pomognu, ali nismo znali da će uzimanje volontera biti zakonski toliko teško"

Okupljeni zahtijevaju da ih posjete premijer Krivokapić i potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović.

Intervenciji policije prethodila je odluka lokalnih čelnika da ne prihvate jučerašnju naredbu zdravstvenih vlasti da se zbog epidemiološke situacije u zemlji zatvore kafići i restorani i u toj općini, jer se, kako su pojasnili, općina Tuzi nalazi u zelenoj zoni po broju oboljelih od koronavirusa.

U obraćanju medijima prvi čovjek općine Nik Đeljošaj rekao je da je odluka zdravstvenih vlasti osveta zbog ranijeg isticanja zastava Kosova i Albanije na zgradi općine te je zaprijetio da će, "ako se ovo nastavi", pozvati građane Tuza da pruže otpor.

Tuzi su jedna od najmanjih crnogorskih općina, udaljena svega desetak kilometara od Podgorice, u kojoj su ugostiteljski objekti zatvoreni već dva tjedna, pa su stanovnici glavnog grada Crne Gore bili česti gosti kafića i restorana u Tuzima.

  Članovi Nacionalnog kriznog stožera i testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Jedna županija traži da se ne otvaraju terase kafića: "Epidemiološka situacija se pogoršala, žarišta su obiteljska okupljanja"

Andreja Ambriović Ristov o godinu dana korone u Hrvatskoj Stručnjakinja o godinu dana korone i onome što nas čeka: "Ako brojke počnu rasti - rast će puno brže. U ovoj fazi najvažnije je ponašanje ljudi"

Opravdavajući odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Tuzima direktor crnogorskog instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da je njezin cilj da se zaštiti stanovništvo te općine od koronavirusa i spriječi rast broja inficiranih upravo zbog dolaska građana Podgorice i brojnih asimptomatskih slučajeva.

Crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile su u srijedu epidemiološke mjere nakon što je već tjednima broj novooboljelih u prosjeku 500 na dnevnoj razini, što znači da se svakodnevno koronavirusom zarazi gotovo 0,1 posto ukupne populacije Crne Gore, dok je popunjenost bolničkih kapaciteta dostigla 75 posto.

Novim mjerama uvedeno je zatvaranje u Herceg Novom, a iste mjere produžene su za Budvu i Tivat, gdje je zatvaranje uvedeno već dva tjedna, dok je u većem dijelu Crne Gore produžena zabrana rada ugostiteljskih objekata, a uz to je zabranjena i prodaja kave za van. Također, novim mjerama preporučuje se rad od kuće u državnim i privatnim tvrtkama.