S rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, broj zaraženih osoba u svijetu premašio je pet milijuna, Južna Amerika postala je područje s najvećim porastom oboljelih prestigavši Sjedinjene Američke Države i Europu.

Galerija


Najveće južnoameričko žarište je Brazil, gdje je u posljednja 24 sata zabilježeno 888 smrti od posljedica bolesti COVID-19, a gotovo 20.000 ljudi je bilo pozitivno, čime je ukupan broj zaraženih došao na 291.579. Brazil je sada treći na listi po broju zaraženih koronavirusom, iza SAD-a i Rusije.

Vezani članci Nacionalni stožer Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 86 novooboljelih, Beroš otkrio i jednu dobru vijest Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Šef civilne zaštite otkrio imamo li dovoljno zaliha zaštitne opreme i kakve bi mogle biti kazne ako se ne pridržavamo propisanih mjera

Od prvih potvrđenih slučajeva zaraze u Wuhanu 10. siječnja trebala su gotovo tri mjeseca da bi se u svijetu došlo do milijun zaraženih osoba. U ovom trenutku zaraza se širi tempom od milijun novih slučajeva svaka dva tjedna, navodi agencija Reuters.

S više od pet milijuna zaraženih u manje od pola godine, koronavirus je nadmašio broj godišnjih slučajeva težeg oblika gripe, kojih je prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije između tri do pet milijuna svake godine.

Pandemija izazvana koronavirusom odnijela je više od 326.000 života, iako postoji sumnja da je taj broj i veći. Više od polovine svih smrtnih slučajeva zabilježeno je u Europi. Unatoč stalnom rastu broja novih slučajeva zaraze, mnoge su se države odlučile na ublažavanje zaštitnih mjera kojima je širenje virusa stavljeno pod kontrolu.