Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ENGLESKA STUDIJA

Cjepiva možda neće moći zaustaviti širenje delta varijante, a u Europu je stigla i kolumbijska varijanta

Nakon delta soja, pojavio se i kolumbijski soj koronavirusa o kojemu se zasad ne zna puno toga. Posljednjih tjedana zabilježen je u SAD-u i vrlo rijetko u Europi i ne može se utvrditi je li opasniji ili zarazniji od ostalih sojeva.

Kolumbijskim sojem virusa zaraženo je bilo sedmero korisnika za starije i nemoćne u Belgiji. Svi su bili cijepljeni s obje doze, ali su nažalost preminuli. Ukupno se zarazio 21 korisnik i zaposlenik u domu. Zaposlenici su imali samo blage simptome.

Pročitajte i ovo Bernard Kaić, epidemiolog HZJZ-a cijepljenje djece Epidemiolog o četvrtom valu i predviđanjima za jesen: "Polako koračamo prema crvenom"

Sedmero ljudi koji su umrli u domu za umirovljenike u belgijskom gradu Zaventemu, nedaleko od Bruxellesa, bili su 80-godišnjaci ili 90-godišnjaci, a neki su već bili lošeg zdravlja, rekao je Marc Van Ranst, virolog na Sveučilištu u Leuvenu koje je analiziralo varijantu virusa iz tog doma.

U Belgiji kolumbijska varijanta čini manje od jedan posto poznatih slučajeva COVIDA-19, rekao je, u odnosu na dva posto u SAD-u i više od toga na Floridi. U Belgiji je dominantna delta varijanta virusa koja se prvi put pojavila u Indiji i koja je odgovorna za 95 posto slučajeva zaraze, a slijedi alfa ili britanska varijanta koja je prije dominirala.

Cjepiva možda neće moći zaustaviti širenje delta varijante

Prisutni su rani znakovi koji ukazuju na to da bi cijepljene osobe mogle jednako lako prenositi delta varijantu koronavirusa kao i necijepljene, objavila je Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) u petak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu U Hrvatskoj zaraženo još 108 osoba, u zadnja 24 sata nema preminulih: Provjerite kakvo je stanje u vašoj županiji

Nalazi se podudaraju s onima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je prošli tjedan upozorio da bi cijepljene osobe zaražene delta varijantom, za razliku od drugih varijanti, mogle širiti zarazu.

Vrlo zarazna delta varijanta koronavirusa dominantna je na globalnoj razini i održava na snazi pandemiju koja je ubila više od 4,4 milijuna ljudi, uključujući više od 130.000 u Velikoj Britaniji.

Pokazalo se da cjepiva pružaju dobru zaštitu od težih oboljenja i smrti nakon zaraze deltom, osobito dvije doze, ali ima manje podataka o tome mogu li cijepljene osobe i dalje širiti virus na druge i potrebne su daljnje ciljane studije kako bi se potvrdilo je li to slučaj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene