Kada cijepljenje krene za sve ostale građane - organizirat će se cijepne ambulante. Posebna pažnje posvetit će se praćenju nuspojava.


U Hrvatskoj nisu u pripremi velike dvorane ni stadioni gdje bi se cijepilo stanovništvo, kako to planiraju neke druge zemlje.

"Mi za sada nemamo potrebe organizirati velike dvorane, ali kada počnemo cijepiti opće stanovništvo, ako budemo imali dovoljno doza mi smo naravno spremni organizirati mobilne ekipe i punktove", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Županije već razrađuju planove. Najvjerojatnije će se cijepiti u domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo.

"Na tim lokalitetima će se odrediti točno vrijeme u kojem će biti prisutni cjepitelji i gdje će oni pacijenti, neovisno kojem liječniku pripadaju moći biti cijepljeni", rekao je epidemiolog u Primorsko-goranskoj županiji Dobrica Rončević.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže - na građanima je da se jave svojim obiteljskim liječnicima, i dodaje: "Radi se na izradi jedne platforme koja bi olakšala liječnicima obiteljske medicine vođenje evidencije o svima onima koji su zainteresirani".

Teško je reći koliko je zainteresiranih

Koliko ima zainteresiranih, teško je reći. Građani su oko cjepiva podijeljeni. No premijer ne gubi optimizam.

"Vjerujem da će kako vrijeme bude odmicalo, ne samo kod nas nego i u Europi i svijetu ta svijest o cjepivu rasti i da će se najveći broj građan procijepiti. Možda jedan dio neće, ali to je tako", kazao je premijer Andrej Plenković.

Posebna pozornost, ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi, posvetit će se praćenju nuspojava cjepiva.

"Radi se o nuspojavama kao što su lokalna bolnost koja može nastupiti na mjestu uboda, koja može nastupiti čak kod 80 posto ljudi. Nešto manji broj osoba razvije bolove u mišićima, umor, glavobolju i sl.", objasnio je Rončević.

"Nekakve alergije - na hranu, na jelo, na pelud, na mačju, pseću dlaku nisu nikakva kontraindikacija za ovo cjepivo", dodao je epidemiolog Alan Medić.

Svaka nuspojava moći će se prijaviti liječniku, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ili HALMED-u.

Branka Aničić prva se cijepila protiv koronavirusa u Hrvatskoj Branka Aničić (81) prva u Hrvatskoj primila cjepivo: ''Ponosna sam!"

Cijepljenje u KB Dubrava Liječnica s prve crte borbe protiv korone: "Cijepila sam se jer želim svoj život nazad, zagrliti svoje roditelje…"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr