Cijepljenje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Cijepljenje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Glavni razlozi zbog kojiih ne bi primili cjepivo su dvojbe u pogledu sigurnosti i učinkovitosti cjepiva te neutemeljene teorije urote kao što su bojazni od genetičke manipulacije, usađivanja čipa putem cjepiva i to što se cjepivo navodno proizvodi od abortiranih fetusa.


Pet posto Brazilaca odbilo bi se cijepiti protiv koronavirusa u bilo kakvim okolnostima, a još 20 posto kazalo je da se možda ne bi cijepili, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju u listu O Estado de S. Paulo.

Vezani članci Doktori s maskama, ilustracija Apel liječnika: "Ne tražimo da svijet stane, ali malim ustupcima svi možemo pomoći" Kolona za testiranje na koronavirus Ne smanjuju se gužve za testiranje: Pogledajte nepreglednu kolonu automobila ispred Zavoda Andrija Štampar

Kao razloge naveli su dvojbe u pogledu sigurnosti i učinkovitosti cjepiva te neutemeljene teorije urote kao što su bojazni od genetičke manipulacije, usađivanja čipa putem cjepiva i to što se cjepivo navodno proizvodi od abortiranih fetusa.

Ispitivanje Ibope za nevladinu organizaciju Avaaz obuhvatilo je tisuću ljudi iz cijele zemlje.

Među onima koji oklijevaju u pogledu cijepljenja, 34 posto je bilo u dobnoj skupini od 25 do 34 godine, a 36 posto su bili evangelički kršćani.

Ispitivanje je pokazalo da bi se 75 posto Brazilaca cijepilo kada cjepivo bude dostupno.

Brazilski desničarski predsjednik Jair Bolsonaro ponovio je prošli tjedan da cijepljenje protiv koronavirusa neće biti obvezno.

Brazil ima drugi najveći broj zaraženih i umrlih od koronavirusa na svijetu. Zaraženo je 4,1 milijuna Brazilaca, a umrlo je 126.203.