Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez iskrcavanja

Četiri kruzera ostala zarobljena na pučini zbog pojave zaraze koronom: "Svi imaju blage simptome ili su asimptomatski, i u izolaciji su"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje četiri kruzera prijavila su izbijanje epidemije korone na brodu. Odbijen im je ulazak u luke ili odlazak iz njih.

Putnici na čak četiri kruzera ostali su zarobljeni na pučini i zabranjeno im je iskrcavanje zbog izbijanja epidemije koronavirusa na brodovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne Novi soj koronavirusa - 1 pojavio se u susjedstvu Novi soj korone sve bliže Hrvatskoj, brzo se širi: Đikić otkriva nove simptome

Kruzer Koningsdam ostao je u četvrtak u moru ispred meksičkog grada Puerto Vallarta nakon što je korona potvrđena kod 21 člana posade. Lokalne vlasti zbog moguće izloženosti putnika ne dozvoljavaju iskrcavanje.

"Testiranjem je potvrđeno da je manji broj potpuno cijepljene posade bio pozitivan na COVID-19. Svi imaju blage simptome ili su asimptomatski i u izolaciji su. Bliski kontakti stavljeni su u karantenu", priopćila je tvrtka Holland Amrica, u čijem je vlasništvu kruzer. Brod plovi s 874 člana posade i 1035 putnika.

Nisu priopćili broj zaraženih

Kruzeru Carnival Freedom odbijen je pristanak uz karipske otoke Bonaire i Arubu nakon što je u četvrtak "manji broj" putnika testiran pozitivno na koronavirus.

Kruzer je pristao u Miamiju, a neki su putnici već izrazili nezadovoljstvo načinom na koji je tvrtka postupila u slučaju hitne zdravstvene situacije koja se dogodila. Tvrtka je odbila precizirati koliko je od 3609 putnika i članova posade pozitivno na COVID-19 ili u karanteni.

Ovo nisu usamljeni slučajevi izbijanja zaraze na kruzerima. U slučaju pozitivnog testa, članovi posade i putnici se izoliraju na brodu, no u ljetnim je mjesecima drugim putnicima bilo dopušteno da se iskrcaju na obalu nakon negativnog testa.

Sada širenje varijante omikron "može promijeniti način na koji lokalne vlasti gradova i luka koja su na putu kruzera gledaju čak i na mali broj pozitivnih slučajeva, bez obzira na stroga sigurnosna pravila koja vladaju na brodovima", rekla je glasnogovornica Carnivala Anne Marie Mathews.

"Neke destinacije imaju ograničene medicinske resurse i usredotočene su na upravljanje kontrolom širenja zaraze omikronom", dodala je. "Ako bude potrebno otkazati pristajanje u nekoj luci, dat ćemo sve od sebe da pronađemo alternativnu destinaciju", objasnila je Mathews za CNN.

Odbili prihvatiti putnike

Vlasti otoka Aruba i Curacaa u srijedu su odbili prihvatiti kruzer Odysse of the Seas nakon što je 55 potpuno cijepljenih članova posade i putnika testirano pozitivno, piše ABC News.

Svi pozitivni slučajevi su osobe koje su u potpunosti cijepljenje i imaju blage simptome ili su asimptomatski. Tvrtka Royal Caribbean Cruises navodi u priopćenju da su identificirani kontakti te da su svi u karanteni. "Odluka o neiskrcavanju je donesena zajedno s vlastima otoka iz opreza", rekla je Lyan Sierra-Caro, glasnogovornica tvrtke.

Isto tako, putnicima na kruzeru Seven Seas Marines zabranjeno je u srijedu iskrcavanje u kolumbijskom gradu Cartagena. Na kruzeru je pozitivno testirano šest članova posade i jedan putnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene