Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Afp

Britanija je rekla da bi ograničenja izvoza cjepiva protiv koronavirusa mogla ugroziti globalnu borbu protiv virusa i dodala da očekuje da će Europska unija poštovati obveze preuzete u sklopu svog programa cijepljenja.


"Globalni oporavak od COVID-a počiva na međunarodnoj suradnji. Svi ovisimo o globalnim lancima opskrbe i postavljanje ograničenja ugrožava globalne napore u borbi protiv virusa", rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona u petak.

Europska komisija podržala je odluku Italije da blokira isporuku 250.000 doza AstraZenecinog cjepiva Australiji.

"Premijer je razgovarao s predsjednicom (Europske komisije) Ursulom von der Leyen ranije ove godine i ona je potvrdila da je njihov mehanizam fokusiran na transparentnost i da mu nije namjera ograničiti izvoz... očekujemo da EU i dalje poštuje svoje obveze", kazao je glasnogovornik britanskog premijera.

Europska komisija i Italija blokirale su u četvrtak isporuku AstraZenecinog cjepiva Australiji jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom.

AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima, no talijanska vlada je to odbila, a Europska komisija u tome ju je podržala.

Cjepivo AstraZeneca Ipak odobrili AstraZenecu za starije od 65 godina: ''To su dobre vijesti. Sada će moći brže biti cijepljeni''

Cjepivo, ilustracija Velika akcija Interpola: Zaplijenjene tisuće doza lažnog cjepiva protiv korone - "Ovo je tek vrh ledenog brijega"

Europska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza cjepiva protiv COVID-a. Talijanska vlada je rekla da je svrha blokiranje isporuke zaštititi zdravlje ljudi te da se nikako ne radi o činu neprijateljstva prema Australiji. "Ta cijela stvar nije čin neprijateljstva Italije prema Australiji", napisao je na Facebooku ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.