Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fokusirani na transparentnost

Britanci o ograničavanju isporuke cjepiva: ''Očekujemo da EU i dalje poštuje svoje obveze''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanija je rekla da bi ograničenja izvoza cjepiva protiv koronavirusa mogla ugroziti globalnu borbu protiv virusa i dodala da očekuje da će Europska unija poštovati obveze preuzete u sklopu svog programa cijepljenja.

"Globalni oporavak od COVID-a počiva na međunarodnoj suradnji. Svi ovisimo o globalnim lancima opskrbe i postavljanje ograničenja ugrožava globalne napore u borbi protiv virusa", rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona u petak.

Europska komisija podržala je odluku Italije da blokira isporuku 250.000 doza AstraZenecinog cjepiva Australiji.

"Premijer je razgovarao s predsjednicom (Europske komisije) Ursulom von der Leyen ranije ove godine i ona je potvrdila da je njihov mehanizam fokusiran na transparentnost i da mu nije namjera ograničiti izvoz... očekujemo da EU i dalje poštuje svoje obveze", kazao je glasnogovornik britanskog premijera.

Europska komisija i Italija blokirale su u četvrtak isporuku AstraZenecinog cjepiva Australiji jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom.

AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima, no talijanska vlada je to odbila, a Europska komisija u tome ju je podržala.

Pročitajte i ovo Cjepivo AstraZeneca Ne spominju se druga cjepiva Ipak odobrili AstraZenecu za starije od 65 godina: ''To su dobre vijesti. Sada će moći brže biti cijepljeni''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prodaju ih na darknetu Velika akcija Interpola: Zaplijenjene tisuće doza lažnog cjepiva protiv korone - "Ovo je tek vrh ledenog brijega"

Europska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza cjepiva protiv COVID-a. Talijanska vlada je rekla da je svrha blokiranje isporuke zaštititi zdravlje ljudi te da se nikako ne radi o činu neprijateljstva prema Australiji. "Ta cijela stvar nije čin neprijateljstva Italije prema Australiji", napisao je na Facebooku ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene