Branko Bačić
Branko Bačić Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u utorak da kandidat za ministra pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je pozitivan je na koronavirus, neće moći položiti prisegu dok se ne steknu zdravstveni uvjeti, a mijenjat će ga državni tajnik kojeg će izabrati vlada.


''Malenica je sada u samoizolaciji i u četvrtak kada budemo raspravljali o programu vlade i ministrima on neće biti nazočan. S obzirom da je on kandidat za ministra pravosuđa i uprave glasovati ćemo o njemu ali će njegov mandat u punom smislu riječi početi teći onog trenutka kada položi prisegu'', rekao je Bačić novinarima nakon sjednice saborskog kluba HDZ-a.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković najavio veliku promjenu u radu Sabora Ilustracija Preminulo 17 osoba: Stožer objavio broj novozaraženih u proteklih tjedan dana

Pojasnio je i kako Malenica u ovom trenutku neće položiti prisegu dok se ne steknu zdravstveni uvjeti da ju može položiti ili će u idućih nekoliko dana, u ovisnosti o širenju epidemije u Hrvatskoj, možda i prići izmjenama saborskog Poslovnika gdje bi se – osobama koje su oboljele ili su u samoizolaciji, omogućilo da putem video-linka glasuju o bilo kojim aktima.

Potrebna hitna promjena Poslovnika

No, rekao je Bačić, za to je potrebna promjena Poslovnika po hitnom postupku pa će o tome još vidjeti.

Naveo je i da kada je u pitanju rad ministra njega uvijek može mijenjati državni tajnik, ali prisegu umjesto ministra nitko drugi ne može položiti.

''Malenica da bi počeo s radom mora položiti prisegu. Ali, kada bi i položio prisegu on opet ne može raditi jer mora biti u samoizolaciji. Činjenica da nije položio prisegu u bitnome ništa ne mijenja jer ionako ne bi mogao raditi. Njega će mijenjati državni tajnik kojega će vlada, nakon što bude konstituirana, izabrati. Poslove upravljanja ministarstvom pravosuđa i uprave će do povratka ministra Malenice na svoju dužnost i polaganja prisege će obavljati za to imenovani državni tajnik'', kazao je Bačić.

Održana sjednica Kluba zastupnika HDZ-a

Izvijestio je i da je večeras održana konstituirajuća sjednica Kluba zastupnika HDZ-a kojoj su se kasnije pridružili i ostali zastupnici vladajuće većine.

Klub HDZ-a je prihvatio prijedlog stranačkog Predsjedništva da Gordan Jandroković bude predsjednik Hrvatskog sabora, a da iz redova vladajuće većine potpredsjednici budu akademik Željko Reiner, Ante Sanader i Furio Radin.

Prihvaćeni svi prijedlozi

Također, prihvatili su i prijedloge za sve ostale predsjednike i članove saborskih radnih tijela koje će sutra izabrati na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora, a prihvatili su i prijedloge koje su im dostavili predstavnici nacionalnih manjina sukladno dogovoru.

Bačić je najavio i da će sutra na konstituirajućoj sjednici izabrati predsjednika Sabora i saborska radna tijela, a nakon toga će raspraviti prijedlog zakona o ustrojstvu ministarstava i drugih središnjih državnih tijela. U četvrtak bi mandatar Andrej Plenković u Saboru predstavio program vlade i članove svog kabineta te bi navečer bila i izabrana nova vlada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju