Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bruxelles odlučio

Izvoz cjepiva iz Sjeverne Irske pod kontrolom EU-a. Irci bijesni: "Radi se o nevjerojatnom neprijateljskom činu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer izrazio je predsjednici EK "ozbiljnu zabrinutost" zbog pokušaja Bruxellesa da ograniči izvoz cjepiva protiv COVID-19, što bi moglo kompromitirati ugovore dogovorene u okviru brexita o Sjevernoj Irskoj, priopćio je kasno u petak njegov ured.

"Premijer je večeras razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom Von Der Leyen", rekao je glasnogovornik Borisa Johnsona u priopćenju.

"Izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalnog utjecaja koje bi mogli imati danas poduzeti koraci EU-a na izvoz cjepiva", dodao je.

Bruxelles je u petak prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva protiv COVID-19 proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka.

Tekst predviđa da se Sjeverna Irske smatra izvoznim teritorijem kada se radi o cjepivu.

Međutim, to je u suprotnosti sa sjevernoirskim protokolom usvojenim u okviru brexita čiji je cilj izbjeći povratak tvrde granice i granične kontrole između Irske, članice EU-a, i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst je izazvao ljutnju i u Irskoj i u Sjevernoj Irskoj čija je premijerka Arlene Foster izjavila da se radi o "nevjerojatnom neprijateljskom činu".

Irski je premijer Micheal Martin održao razgovore s Ursulom von der Leyen "kako bi joj prenio svoju zabrinutost", rekao je njegov glasnogovornik.

"Izvoz cjepiva se mora odobriti"

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva iz laboratorija AstraZenece, Europska unija prihvatila je u petak mehanizam kojim se "izvoz (cjepiva) mora odobriti", objavljeno je na konferenciji za novinare.

Mehanizmom kontrole želi se izbjeći da laboratoriji izvoze izvan EU-a doze koje prema ugovornim obvezama trebaju isporučiti članicama tog bloka.

EU nije uvjeren u točnost tvrdnji farmaceutske tvrtke AstraZenece, koja je drastično smanjila isporuke cjepiva Uniji, da je smanjenje posljedica "pada proizvodnje" u jednoj europskoj tvornici.

Ugovor predviđa iznimke, primjerice isporuke cjepiva iz humanitarnih razloga u desetke zemalja obuhvaćenih inicijativom COVAX, kao i za države u susjedstvu Europske unije kao što su Švicarska i zemlje zapadnog Balkana.

Mehanizam treba "istinski štititi prednarudžbe cjepiva koje smo zaključili i koji nam jamče pristup cjepivu", rekla je povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UDVOSTRUČEN BROJ ZARAZE Popuštanje ih koštalo: Bilježe porast novozaraženih pa opet uvode strože mjere

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Izbor je na nama" Stiglo ozbiljno upozorenje iz WHO-a: "Ako budemo gomilali cjepiva umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema''

"Želimo samo osigurati da dobijemo sve informacije, da to bude transparentno", dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene