Obavijesti Video Pretražite Navigacija
širi se zaraza

Bolnice odgađaju kontrolne preglede, postrožuje se režim za osoblje i pacijente...

Operacijska sala
Operacijska sala DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Operacijska sala Galerija 1/1 >>
Zbog koronavirusa u KBC-u Zagreb odgađaju se kontrolni pregledi koji nisu neophodni, u splitskom KBC-u razmišljaju o obavljanju samo hitnih operacija, a u KBC-u Sestre milosrdnice donijeli su upute kojima uvode strogi režim za osoblje i pacijente.

KBC Zagreb odgađa kontrolne preglede koji nisu neophodni, a pacijenti će biti obaviješteni o novim terminima pregleda, doznaje se u četvrtak od pomoćnika ravnatelja KBC-a Milivoja Novaka.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, u studiju Dnevnika Nove TV - 1 ZAGOVARA POSTROŽENJE KAZNI Ravnatelj KBC-a Zagreb: ''Pobjegao sam iz Splita, nije normalno da 10 ljudi na štekatu zagrljenih pije iz iste boce...'' KB Dubrava Zarazila se u bolnici Podnesen prvi odštetni zahtjev za smrt od korone u bolnici: Poznata svota koju traži obitelj preminule žene

Splitski KBC s obzirom na situaciju sa širenjem koronavirusa ozbiljno razmišlja o smanjenju hladnog pogona, doznaje se od pomoćnika ravnatelja KBC-a Antona Marovića.

"U ovom trenutku ambulantne liste čekanja nisu reducirane, ali s obzirom na virus i na stanje s lijekovima, koje je nepovoljno u cijeloj zemlji, ozbiljno razmišljamo da operacijski program ukinemo, te da se obavljaju samo hitne operacije", kaže Marović.

Iz KBC-a Rijeka pozvali su pacijente da na ambulantne kontrole dolaze u točno naručeno vrijeme, kako bi se izbjegle gužve u čekaonicama i smanjio rizik od prijenosa zaraze koronavirusom i drugih bolesti.

Prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, u bolnicama su od prije 14 dana zabranjene posjete bolesnicima, a bolnice obavljaju pripreme za slučajeve zbrinjavanja oboljelih od koronavirusa.

Povjerenstvo za upravljanje postupcima vezanim uz zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa u KBC-u Sestre milosrdnice danas je donijelo upute o postupanju kojih se treba bezuvjetno pridržavati na sve tri lokacije te ustanove.

Od svih klinika, zavoda i odjela se traži smanjivanje broja dijagnostičkih i laboratorijskih usluga, specijalističkih pregleda i operacija.

Zaključavanje odjela, postroženje kretanja u krugu bolnice, zabrana posjeta pacijentima...

Pacijenti koji dolaze pod sumnjom na koronavirus zbrinjavat će se u izolaciji Objedinjenog hitnog bolničkog prijema do transporta u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihanović".

Radi kontroliranog ulaza pacijenata i osoblja uvodi se 24-satno zaključavanje odjela, postroženje kretanja u krugu bolnice i stroga zabrana posjeta pacijentima, koji ne smiju napuštati odjele osim u pratnji na dijagnostičke pretrage.

Preporuka je svim zaposlenicima bolnice da ne putuju izvan granica Hrvatske, a ako su ipak putovali obavezni su to prijaviti.

Također su imenovane odgovorne osobe u bolnici te je propisan način komunikacije s javnošću, a svi zaposlenici su pozvani da ne šire dezinformacije, kako bi se izbjeglo širenje bespotrebne panike.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kaže da tijekom idućih dana planiraju osloboditi dio bolničkih kapaciteta za slučaj pogoršanja situacije s koronavirusom.

"Pritom ću dati upute o odgodi nekih dijagnostičkih i terapijskih postupaka. Naravno, radi se o 'hladim', nehitnim procedurama, što neće ugroziti zdravlje naših pacijenata. Štoviše, inzistiranje na operacijskom zahvatu pacijenta u poslijeoperacijskom tijeku čini ga slabije pokretljivim i imunološki slabijim", rekao je.

Šator ispred KBC-a za prvu trijažu prije ulaska u bolnicu

Zovak pritom kao primjer navodi da se, recimo, operacijsko liječenje hernija i proširenih vena može odgoditi za nekoliko tjedana ili mjeseci bez rizika po pacijente.

"Siguran sam da će naši pacijenti shvatiti ozbiljnost situacije i opravdanost mjera. Time istovremeno štitimo pacijente koji trebaju hitne operacije, oboljele od zloćudnih bolesti itd", navodi Zovak.

Ispred KBC-a Sestre milosrdnice postavljen je šator za slučaj da se u bolnici pojavi osoba sa sumnjom na koronavirus, kako bi se tamo obavila prva trijaža prije nego osoba uđe u bolnicu.

Time se, objašnjava Zovak, želi spriječiti ponavljanje slučaja iz KB-a Dubrava, gdje je ulazak osobe sa sumnjom na virus izazvao privremeno zatvaranje hitnog prijema. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene