Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kampanja za cijepljenje

U susjedstvu ne planiraju nove mjere: "Vidno je pogoršanje stanja, sve je veći boj oboljelih, a bolnice se pune"

Bolnica, ilustracija
Bolnica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
U Bosni i Hercegovini se zasad neće uvoditi strože mjere, unatoč stalnom povećanju broja zaraženih koronavirusom i vlasti će na pandemiju pokušati utjecati pojačanom kampanjom kako bi potaknule građane na cijepljenje.

U utorak su potvrđena nova 474 slučaja zaraze i preminulo je sedam zaraženih. Troznamenkasti dnevni broj novozaraženih bilježi se od početka kolovoza, a vrhunac je bio sredinom prošlog tjedna kada je bilo više od 600 novih dnevnih slučajeva.

"Vidno je pogoršanje stanja, sve je veći boj oboljelih a bolnice se pune", kazao je novinarima u Sarajevu Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH nakon sastanka kojega je s nadležnim dužnosnicima deset županija sazvao predsjednik entitetske vlade Fadil Novalić.

Razmatrali su različite scenarije suočavanja s četvrtim valom pandemije i Novalić je potvrdio kako je postignut dogovor da se zasad ne nameću zatvaranja poput onih prošle jeseni i zime.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOKTOR IVO IVIĆ Infektolog oštro o otvaranju unutrašnjosti kafića: "To je idealno za širenje korone. Prošle godine s tolikim brojkama sve je bilo zatvoreno, a sada..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Širi se delta-varijanta Treću dozu primilo već dva milijuna ljudi: Imaju rekordan broj zaraza, a više od 90.000 djece ne može u školu i vrtiće

Županijama je ostavljena mogućnost da same uvode restriktivne mjere, uključujući potvrde o cijepljenju odnosno preležanoj bolesti ili negatvne testove ako ocijene da je to nužno, primjerice kod funkcioniranja ugostiteljskog sektora.

Novalić je kazao kako je zajednička odluka da se pojača intenzitet cijepljenja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u tome entitetu i u cijeloj zemlji cjepiva ima dovoljno, no postotak cijepljenih je izrazito nizak.

Prvu dozu cjepiva primilo je oko 20 posto stanovnika BiH, a potpuno je cijepljeno tek nešto više od deset posto starijih od 18 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene