Koronavirus u BiH
Koronavirus u BiH Foto: Afp

U Federaciji Bosne i Herceovine u petak je ponovno proglašeno stanje epidemije, a uvođenje te mjere entitetsko Ministarstvo zdravstva opravdalo je potrebom učinkovitijeg djelovanja u cilju sprječavanja širenje zaraze koronavirusom.


"Proglašavanje epidemije COVID-19 na cijelom teritoriju Federacije BiH podrazumijeva operativnije djelovanje svih mjerodavnih institucija koje provode mjere za sprječavanje širenja COVID-19", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Vezani članci Andrej Plenković se obraća naciji Plenković o kaznama: "To nerado radimo, ali je potrebno kako odgovornu većinu građana ne bi ugrožavali neodgovorni pojedinci" Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Medak o novim mjerama: "Jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo da netko drugi ne umre od bolesti COVID-19"

Istaknuli su kako proglašenje epidemije ne znači uvođenje novih restriktivnih mjera jer će se sada samo nastojati striktnije provoditi one koje su ranije propisane.

Riječ je prije svega o održavanju fizičke distance, zabrani većih okupljanja te obvezi nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, ali i na nekim otvorenim poput tržnica.

Stanje u Republici Srpskoj nepovoljno

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković na konferenciji za novinare u petak kazao je kako se "epidemiološka situacija i u tom entitetu može opisati nepovoljnom".

Najavio je kako će stoga uskoro vjerojatno biti uvedena i obveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pandemiju koronavirusa proglasila je 11. ožujka, a u BiH je na državnoj razini tri mjeseca bilo na snazi stanje prirodne ili druge nesreće kao i u Federaciji, dok su u Republici Srpskoj posegnuli i za proglašenjem izvanrednog stanja.

Te su mjere ukinute u svibnju, no od lipnja je i u BiH ponovno došlo do širenja zaraze, a već tjednima se bilježi troznamenkasti dnevni rast novih slučajeva.