Život tijekom pandemije koronavirusa, Sarajevo
Život tijekom pandemije koronavirusa, Sarajevo Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Vlasti u BiH i dalje ne znaju kada bi zemlja mogla dobiti prve količine cjepiva protiv koronavirusa, a dok čekaju, ona naručena posredstvom mehanizma COVAX dio će pokušati kupiti izravnom pogodbom s proizvođačima, najavio je u četvrtak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeletija.


"Nažalost, pokazalo se kako je nabava cjepiva od zdravstvenog postala političko pitanje", kazao je Tegeltija novinarima nakon sastanka s entitetskim premijerima dodajući kako se sada može samo nadati da će BiH ranije naručeno cjepivo dobiti do kraja ožujka.

Vezani članci Doze Pfizerovog cjepiva, ilustracija Izrael šalje neiskorištene doze cjepiva Palestincima i drugim zemljama: "Primili smo brojne molbe, ali..." Pakiranje cjepiva protiv koronavirusa AstraZeneca najavila nova kašnjenja: EU-u će u drugom kvartalu isporučiti manje od polovice dogovorenog

Entiteti i distrikt Brčko ranije su odlučili kako će posredstvom COVAX-a, globalnog programa za nabavu cjepiva, naručiti nešto više od 1,2 milijuna doza cjepiva, a očekivalo se kako će prve količine biti isporučene 18. siječnja, no to se nije dogodilo.

Naručena su cjepiva Pfizera i Moderne i za to je već uplaćen novac, no kako isporuka kasni, Tegeltija je kazao kako će se sada pokušati izravno pregovarati i s drugim proizvođačima, uključujući one iz Rusije i Kine. "Tražit će tko koje cjepivo želi, a novac će biti osiguran iz proračuna entiteta i distrikta Brčko", kazao je Tegeltija.

Predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković kazao je kako su u tom entitetu već riješili pitanje nabave ruskog cjepiva, a nude i Federaciji BiH da sudjeluje u takvoj nabavi. Dodao je kako je već potpisan ugovor s ruskim dobavljačem te kako se 200 tisuća doza cjepiva iz Rusije može očekivati "u najkraćem mogućem roku".

"Idemo na varijantu da do 50 posto stanovnika BiH cijepimo što prije. To će biti besplatno i dragovoljno", kazao je Višković.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić potvrdio je kako su i u tom entitetu spremni kupiti bilo koje dostupno cjepivo te da će tražiti ono koje najbrže mogu dobiti. Po automatizmu u BiH se prihvaćaju svi lijekovi registrirani u Europi, a uporabu ruskog i kineskog cjepiva morala bi posebno odobriti Agencija za lijekove BiH.

Epidemiološku situaciju u BiH zdravstvene vlasti u toj zemlji smatraju razmjerno stabilnom, a u četvrtak je potvrđeno 489 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 15 zaraženih osoba umrlo. Od druge polovice prosinca prošle godine dnevni broj novozaraženih redovito je bio ispod tisuće.