Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Bidenova administracija uzima pojavu novoga soja koronavirusa u New Yorku “vrlo ozbiljno", rekao je u ponedjeljak glavni medicinski savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci govoreći o varijanti koja je otkrivena i u Hrvatskoj.


Novi soj, koji stručnjaci zovu B.1.526, jako se brzo širi New Yorkom i nosi mutaciju koja može oslabiti učinkovitost cjepiva, piše The New York Times. Fauci je rekao da ga treba držati na oku, uključujući mogućnost da je virus u stanju zaobići zaštitu koju pružaju cjepiva i liječenje antitijelima.

Vezani članci Konferencija za medije Nacionalnog stožera - 1 Majka 12-godišnjakinje koja je preminula: ''Rečeno nam je da nema sumnje da je bilo što drugo prisutno'' Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a Capak komentirao odluku EMA-e o AstraZeneci i rizike za žene mlađe od 55 godina: "Razmatramo tu situaciju, bit ćemo vrlo oprezni po tom pitanju"

“Uzimamo njujorški soj 526 vrlo ozbiljno", izjavio je Fauci na brifingu za novinare u Bijeloj kući. Američke zdravstvene vlasti sve su zabrinutije da bi nova, izrazito zarazna varijanta koronavirusa mogla promijeniti pozitivan trend u SAD-u i odgoditi oporavak nacije od pandemije.

Zbog toga potiču građane da se što prije cijepe prije nego što se novi i opasniji soj proširi. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak da su u Hrvatskoj potvrđena dva slučaja njujorškog soja.