Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je ponovio kako postoje egzaktni kriteriji kada se proglašava kraj epidemije.


Beroš je poručio kako se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije.

Vezani članci Korona, ilustracija Povratak maski? Pripremaju se za novi pandemijski val, uskoro i koncept borbe protiv korone Analiza uzoraka na koronavirus, ilustracija Preminulo još šest osoba: Raste broj novozaraženih, sve više ljudi s koronom u bolnici

"Kriteriji između ostalog uključuju broj oboljelih i hospitaliziranih. Ovo je nova bolest i ne znamo sve okolnosti. Možda dođe do drugog vala, možda, ne. Moramo biti spremni i oprezni. Opreza nikada dosta i zato još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije", rekao je ministar Beroš i dodao kako svatko tko dolazi u Hrvatsku može donijeti virus sa sobom, a da to ni ne zna.

Zamoljen za komentar nedavne izjave šefice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić kako je zbog straha prvi put sve zatvoreno, a da drugi put neće biti tako, Beroš je rekao da je to izvučeno iz konteksta i poručio da nikakav strah nije bio razlog mjera već oprez i odgovor na realnu epidemiološku situaciju, a nikako panika ili strah.

"Od prvog dana ove ugroze Nacionalni stožer Civilne zaštite komunicira s javnošću smireno, egzaktno, transparantno i točno, navodi predviđanja i usporedbe i sve što smo znali mi znali ste i vi. Vjerujem da niste primijetili da je bilo bilo kakvog straha kada smo donosili mjere", rekao je Beroš.

Upitan o ostalim problemima bolničkog sustava nakon reaktivacije, Beroš je kazao kako se sustav prilagođava.

"Uveli smo nove smjene, rad nedjeljom i napravili sve da nadoknadimo zaostatke. Što se tiče prekovremenih, svi sati koji su bili ordrađeni, moraju biti plaćeni", rekao je ministar.

Osvrnuo se i na serološka testiranja koja su pokazala da je koronavirusom bilo zaraženo oko 2 posto stanovništva te poručio kako je pravo pitanje hoće li antitijela biti stalno prisutna.

Beroš je sudjelovao na završnoj konferenciji projekta “Uređenje i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb”, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju