Obavijesti Pretražite Navigacija
ROK DO SREDINE LISTOPADA

Beroš najavio produljenje valjanosti COVID potvrda: "Umjesto devet mjeseci, vrijedit će godinu dana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto devet mjeseci, COVID potvrde trajat će 12 mjeseci, otkrio je ministar zdravstva Vili Beroš.

U ovom trenutku COVID potvrda vrijedi devet mjeseci od primanja druge doze cjepiva, a onima koji su se cijepili među prvima te su u siječnju primili drugu dozu, taj rok istječe sredinom listopada. Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je produljenje COVID potvrda na 12 mjeseci. Produljenje će biti vezano za primanje treće doze, ali i za cijepljenje.

"Liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje, koje je još krajem prošle, odnosno početkom ove godine dalo povjerenje znanosti te su se cijepili i tako sačuvali svoje i tuđe zdravlje, neće ostati bez COVID digitalne potvrde", potvrdio je Beroš.

U ovom trenutku digitalna COVID potvrda valjana je ako nije prošlo više od 270 dana od druge doze, što za prve cijepljene, među kojima su i zdravstveni radnici, djelatnici domova za starije i štićenici, počinje istjecati za desetak dana, nakon što se uvede obveza potvrde za odlazak na posao u zdravstveni sustav.

Beroš napominje da su u ovom trenutku sve oči uprte u Europsku agenciju za lijekove (EMA), koja bi najkasnije za deset dana trebala donijeti odluku o trećoj, booster dozi cjepivom Pfizer. "Vjerujem da će mišljenje EMA-e biti pozitivno. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pripremaju upute, tako da možemo reći da smo spremni", pojašnjava Beroš, prenosi Jutarnji list.

Razmišlja se i o produljenju trajanja COVID potvrde u kontekstu cijepljenja. Za sada je, naime, jedino Pfizer od EMA-e zatražio odobrenje treće doze, pa ostaje otvoreno pitanje što s onima koji su se cijepili Modernom, AstraZenecom i Johnson&Johnsonom.

"Kao i uvijek, pomno pratimo situaciju i prilagođavamo se. Sigurno će i druge kompanije zatražiti ocjenu za treću dozu. Također, čekamo i odgovore hoće li se preporučiti da osobe koje su primile vektorsko cjepivo za treću dozu dobiju mRNA cjepivo, i obratno", rekao je Beroš.

"Dio zemalja već ranije je prolongirao valjanost na 12 mjeseci, a vrlo je vjerojatno da ćemo i mi ići u tom smjeru i produljiti potvrdu na godinu dana sukladno rezultatima najnovijih znanstvenih i stručnih ispitivanja", kaže Beroš i zaključuje da do početka listopada sigurno neće biti neodgovorenih pitanja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene