Ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica turizma Nikolina Brnjac obratili su se javnosti nakon užeg kabineta vlade. Brnjac je komentirala nadolazeću turističku sezonu dok je Beroš pojasnio zašto je poslao apel javnosti te dodao kako se cilj od 50 posto procijepljenih do kraja lipnja neće ostvariti.

Galerija


Ministrica turizma Nikolina Brnjac komentirala je nadolazeću turističku sezonu te kazala kako je zadovoljna odazivom turističkih djelatnika na cijepljenje, ali i da se veći broj građana treba cijepiti upravo zbog turističke sezone.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 1 U posljednja 24 sata 193 novooboljele osobe, nema preminulih: U jedan dom za starije koronu donijeli necijepljeni zaposlenici Alemka Markotić Markotić otkrila što misli o jednoj od teorija o cijepljenju: "To je potpuna neistina kojom se plaše mladi ljudi." Pohvalila se i novom funkcijom…

"Ne možemo se sada opustiti, vidite što se dogodilo u Portugalu s delta varijantom", rekla je Brnjac i najavila sastanak s predstavnicima županija u subotu na Hvaru. 

Kazala je kako turisti traže sigurne lokacije te otkrila da, kad je riječ o procijepljenosti  turističkih djelatnika, najbolje stoji Istarska, a najlošije Šibensko-kninska i Zadarska županija. 

Osvrnula se i na najnovije podatke o broju turista u Hrvatskoj tijekom produljenog vikenda. 

Najviše stranih turista iz Njemačke

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od petka, 18. lipnja do srijede, 23. lipnja, ostvareno 330.000 dolazaka i 1,6 milijuna noćenja. Od ukupnog broja noćenja strani turisti su ostvarili 1,2 milijuna noćenja, a domaći 335.000 noćenja.

Tijekom vikenda najveći broj turista u Hrvatsku došao je iz Njemačke (46.000), zatim Slovenije (41.000), Austrije (31.000) i Poljske (24.000). Prosječan dnevni broj turista tijekom proteklih pet dana je bio 313.000, dok je u istom razdoblju protekle godine bio manji za oko 104.000.

Od početka godine do danas u Hrvatskoj je ostvareno 2 milijuna dolazaka te 8,4 milijuna noćenja turista, odnosno ostvaren je rast od 57 posto u dolascima i rast od 58 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

„Poduzeli smo sve potrebne preduvjete, bilo nam je važno poslati poruku kako se pripremiti za dolazak. Najave su dobre, brojke odaju poruku da smo sigurna destinacija, ali situacija se može preokrenuti u trenutku. Mislim da možemo doći do 60 posto procijepljenosti. Ljudi moraju znati što cijepljenje znači za nas, pogotovo oni u dalmatinskim županijama“, poručila je ministrica Brnjac i dodala se nada da će ljude na cijepljenje motivirati zelene potvrde.

Beroš: "Ako se sada cijepimo, mirni smo do proljeća"

Nakon Brnjac, javnosti se obratio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je jučer javnosti poslao apel u kojem je poručio je da ne bi smjelo biti dileme oko toga treba li se cijepiti ili ne.

"Još nije vrijeme za procjenu kada će doći kraj epidemije. Dosegli smo 43,3 posto cijepljenih s jednom dozom što je razlog mog otvorenog pisma koje sam napisao i kao ministar i kao liječnik, ali i vaš susjed i građanin Hrvatske", rekao je Beroš. 

Kazao je i kako se u južnoj Americi pojavio novi soj koji je nešto zarazniji, ali prema prvim informacijama cjepivo štiti i od njega. 

"Ako se sada cijepimo, mi smo do proljeća sljedeće godine sigurno mirni. Pozivam sve da ne prolongiraju cijepljenje", rekao je.

Ponovio je i kako je moguće da se netko zarazi i nakon cijepljenja, ali u tom slučaju će to sigurno biti blaži oblik. 

"Vrlo vjerojatno nećemo doseći razinu od 50 posto procijepljenosti do kraja lipnja", rekao je. 

Na pitanje što nas čeka na jesen, rekao je da to ovisi o eventualnim novim agresivnim sojevima te budućoj epidemiološkoj situaciji te dodao da se ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja. 

Najavio je i kako će se uskoro uvesti aplikacija za COVID potvrde koja je trenutno u završnoj fazi. 

Na pitanje kakav je plan po pitanju nošenja maski, rekao je da Stožer razmišlja o različitim parametrima.

"Za pozdraviti je da neke zemlje poput Italije kreću razmišljati o skidanju maske. To će biti i naš smjer, ali tek kada postignemo željenu procijepljenost", rekao je Beroš.