Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OD VELJAČE

Austrija uskoro uvodi obvezno cijepljenje protiv korone za gotovo sve odrasle građane, onima koji odbiju prijete visoke kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija će početkom veljače uvesti obvezu cijepljenja protiv koronavirusa za odrasle osobe, a istodobno i visoke kazne za one koji to odbiju, rekao je u nedjelju austrijski kancelar Karl Nehammer, svjestan "osjetljivog" karaktera prve ovakve odluke u Europi koja stvara društvene podjele.

"Kako je i planirano, početkom veljače uvest ćemo obvezno cijepljenje" za sve osobe starije od 18 godina, rekao je na konferenciji za novinare u Beču šef austrijske vlade Karl Nehammer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro ponovno preispitivanje Austrija ukida zakon o obaveznom cijepljenju: ''Odlučili smo slijediti mišljenje stručnog povjerenstva" Slika nije dostupna pravo je vrijeme za to "Vraćamo slobodu koju nam je virus oduzeo": Donedavno su imali najrigoroznije mjere, sad ih ukidaju gotovo sve

Cijeli tjedan u parlamentu traju burne rasprave o ovome projektu. U ovome trenutku za oko 78,5 posto populacije postoji potpuni raspored cijepljenja.

"To je osjetljiv projekt”, ali je 'u skladu s Ustavom' i zahtijeva 'fazu prilagodbe' u sklopu koje će se oni 'neposlušni' moći cijepiti do sredine ožujka'", pojasnio je kancelar.

"Nakon toga će se obaviti provjera", a status necijepljene osobe predstavljat će prijestup za koji će pojedinac, u slučaju da ga ponovi dobiti novčanu "kaznu u rasponu od 600 do 3600 eura.

Nehammer je rekao i da se odustalo od cijepljenja maloljetnika starijih od 14 godina te da će se zakon odnositi isključivo na punoljetne osobe.

Prijedlog zakona o obveznom cijepljenju parlament bi trebao usvojiti u četvrtak.

Austrijska vlada mjeru opravdava prenapučenošću bolnica i željom da se u zemlji postigne stopa procijepljenosti od 90 posto, što bi omogućilo postizanje kolektivnog imuniteta.

Prijedlog zakona ima veliku većinu u parlamentu. Osim članova konzervativne stranke i Zelenih, podupiru ga i čelnici socijaldemokratske i liberalne stranke. Protiv njega je samo ekstremna desnica, koja se poziva na zaštitu osobnih sloboda.

Iznimku će činiti trudnice i sve osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti.

U nedjelju je, po vladinim podacima, u ovoj europskoj zemlji sa 7,4 milijuna stanovnika, njih 5,8 milijuna (koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje) posjedovalo valjanu potvrdu o cijepljenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene