Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za ulazak u austriju

Posebne mjere za povratnike iz Hrvatske: "Svatko pokušava određenim mjerama demotivirati svoje građane da troše novce izvan granica"

Ambulanta za testiranje na koronavirus - 1
Ambulanta za testiranje na koronavirus - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ambulanta za testiranje na koronavirus - 1 Ambulanta za testiranje na koronavirus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ambulanta za testiranje na koronavirus - 2 Ambulanta za testiranje na koronavirus - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Broj zaraženih na 100.000 stanovnika Galerija 1/3 >>
Austrija od ponoći ima novi režim za sve koji dolaze iz Hrvatske. Treba im negativan test na koronavirus ne stariji od tri dana ili karantena i testiranje nakon ulaska u zemlju. U Beču su uveli i novi način testiranja na virus.

Testiranje grgljanjem nov je način testiranja u Beču za povratnike s odmora iz Hrvatske, ali i za ostale. Testom na koronavirus putnici iz Hrvatske će do daljnjega dokazivati da nisu zaraženi. Hrvatima u Austriji, to komplicira život.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

"Nije problem otići kući, problem je vratiti se kući. Znači u principu da bi ja trebala svaki put ići doma, biti doma za vikend, testirat se i vratiti se nazad, jer moram pokazat negativan test na Austrijskoj granici ili bit dva tjedna u izolaciji, što nije opcija, što zbog poslovnih stvari, što zbog toga što živim sama, tako da nije baš najjednostavnije, ne znam kako bih išla po hranu“, kaže Jelena Bagarić.

Ministar Gordan Grlić Radman stalno komunicira s kolegom iz Austrije. Poslana je i verbalna nota Austriji.

Veleposlanstvo RH u Beču uputilo je verbalnu notu austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova u kojoj je prikazana epidemiološka situacija u Hrvatskoj, s naglaskom na regionalnu distribuciju slučajeva zaraze. Isto kaže i ministar Božinović.

"Svatko pokušava određenim mjerama demotivirati svoje građane da troše novce, da pojednostavim, izvan granica“, kaže ministar unutarnjih poslova.

Slovenska Vlada o mjerama za putnike iz Hrvatske odlučit će u četvrtak.

"Zaista ne bih savjetovao Hrvatsku kao mjesto za odmor s obzirom na to da imaju problem“, rekao je Tomaž Gantar, slovenski ministar zdravlja.

Na graničnom prijelazu Obrežje za razliku od jučer danas nema gužvi.

"Samo jučer je granični prijelaz prešlo gotovo 20.000 putnika. Izdali smo više od tisuću odluka o karanteni“, rekao je Bojan Bogovič, zapovjednik graničke postaje Obrežje.

Britanski tabloid Daily Mail nagađa da bi i London mogao Hrvatsku dodati na crvenu listu.

Hrvatska na 12. mjestu po broji oboljelih

Podaci o pandemiji u Europskoj uniji u posljednja dva tjedna pokazuju kako, ako se zemlje poredaju po postotku oboljelih na sto tisuća stanovnika, najviše ih ima Luksemburg. Naša zemlja je na 12. mjestu, u posljednja dva tjedna ima nešto manje od 30 oboljelih na 100 tisuća stanovnika. Austrija i Slovenija koje su uvele ili planiraju uvesti ograničenja za putnike iz Hrvatske nalaze se na 17. i 23. mjestu, s manjim postotkom oboljelih nego mi. Najmanje zaraženih na 100 tisuća stanovnika ima Mađarska.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene