Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČVRST STAV

I oni su zabilježili prvi slučaj zaraze omikronom, ali od jedne stvari ne odustaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija je u petak izvijestila o svom prvom prijenosu nove varijante koronavirusa omikron u zajednici, no vlasti su ostale čvrste u planu za ponovnim otvaranjem gospodarstva u nadi da će se ta varijanta pokazati blažom od prethodnih sojeva.

Novi slučaj zaraze učenika iz Sydneya bio je prva potvrđena infekcija omikronom osobe koja nije putovala u inozemstvo, što je znak da je ta varijanta sada u zajednici, priopćile su vlasti države Novi Južni Wales (NSW).

No suzdržali su se od promjene smjera jer najmnogoljudnija država u zemlji nastavlja postepeno otvaranje nakon što je raniji, virulentniji delta soj, rezultirao zatvaranjem na više od četiri mjeseca.

Prijenos je uvijek zabrinjavajući, ali opet ga moramo držati u perspektivi, rekao je novinarima ministar zdravstva NSW-a Brad Hazzard.

"U cijelom svijetu nema jasnoće oko toga hoće li nam ova konkretna varijanta uzrokovati bilo kakve probleme koje su nam uzrokovale prethodne varijante", dodao je.

Australija sada ima devet potvrđenih slučajeva zaraze Omicron varijantom, osam u NSW-u, gdje živi trećina od 25 milijuna ljudi u zemlji. Iako su neke države pooštrile unutarnje granične kontrole, savezna vlada je rekla da se ne planira vratiti na zatvaranja koje su definirale odgovor zemlje na pandemiju od samog početka.

Savezna vlada je također za dva tjedna odgodila plan za puštanje stranih studenata i kvalificiranih migranata u zemlju. Australci koji se vraćaju iz južne Afrike također moraju proći dva tjedna hotelske karantene.

Glavni vladin zdravstveni savjetnik Paul Kelly rekao je da zemlja ne bi preporučila uvođenje dopunskih doza cjepiva, kao što su to učinile druge zemlje, budući da "nema dokaza koji upućuju na to da će ranija dopunska doza trenutnog COVID-19 cjepiva povećati zaštitu od varijante omikron".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u narednim mjesecima Europska agencija: "Omikron bi mogao izazvati više od polovice svih infekcija u Europi"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštre mjere Njemačka uvodi lockdown za sve koji nisu cijepljeni: Neće moći u restorane, trgovine, na okupljanja...

I Malezija otkrila prvi slučaj zaraze omikron varijantom

Malezija je otkrila prvi slučaj zaraze omikron varijantom koronavirusa kod strane studentice koja je bila u karanteni nakon dolaska iz Južne Afrike prije dva tjedna, rekao je u petak ministar zdravlja Khairy Jamaluddin.

Studentica (19) koja je bila asimptomatska i cijepljena, bila je pozitivna na COVID-19. Ona je iz Južne Afrike preko Singapura 19. studenoga došla u Maleziju te bila 10 dana u karanteni prije nego li je iz nje puštena 29. studenoga, rekao je Khairy.

Još pet osoba koje su s njom dijelile vozilo prije karantene bile su negativne.

Vlasti su, međutim, zamolile studenticu zajedno s osam bliskih kontakata da se podvrgnu daljnjem testiranju nakon što je potvrđeno da su njezini raniji testni uzorci nova varijanta koronavirusa, dodao je Khairy.

Sve veći broj zemalja prijavljuje slučajeve zaraze varijantom omikron, za koju je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da nosi vrlo visok rizik od izazivanja infekcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene