Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest kao štit?

Astmatičari se rjeđe zaraze koronavirusom. Stručnjakinja objasnila i zašto: "To je znanstveno dokazano"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U poplavi loših vijesti pojavio se zanimljiv podatak o vezi astme i koronavirusa.

Zanimljivu informaciju da se astmatičari teže zaražavaju koronavirusom provjerili smo s prof. dr. sc. Sanjom Popović-Grle, pročelnicom Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb i voditeljicom Referentnog centra za astmu.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Znanstveno je, kaže, dokazano se osobe s astmom rjeđe zaraze.

"Osobe koje imaju alergijske bolesti dišnih sustava, kao i alergijsku astmu imaju manji broj receptora u plućima na koje se veže upravo virus SARS-CoV-2. Stoga se i rjeđe zaraze", objašnjava.

Zanimljivo je i da u razdoblju pandemije ima manje bolesnika s pogoršanjem stanja astme nego ranijih godina. Takvo se stanje, kaže prof. Popović Grle, pokazalo u cijelom svijetu. No to, naravno, ne znači da se osobe s alergijskom i drugom astmom ne mogu zaraziti. Ipak, ako se inficiraju koronavirusom, rizik od komplikacija nije veći nego kod drugih osoba, izuzev osoba s teškom astmom.

Stručnjakinja za ovu bolest naglašava kako je kod astmatičara vrlo važno i dalje uzimati lijekove.

Zanimljivo je da se i kortikosteroidima, kojima se u inhalacijskom obliku liječi i kontrolira astma, u kasnijoj fazi infekcije koronavirusom liječe i njezine komplikacije, poput imunološke upale pluća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene