Obavijesti Video Pretražite Navigacija
recite što mislite

ANKETA Treba li uvesti strože mjere u borbi protiv korone u Hrvatskoj? ''Situacija je alarmantna''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je danas rekordnih 1867 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U anketi vas pitamo treba li uvesti strože mjere.

Rekordi dan za danom padaju u Hrvatskoj, punom se parom pune bolnički kapaciteti, a sve je više preminulih od korone ili s koronom. U posljednja 24 sata zabilježeno je čak 1867 novih slučajeva.

ANKETA Treba li postrožiti mjere u borbi protiv koronavirusa?

 

Quiz Maker - powered by Riddle

 

I u našem se okruženju i cijeloj Europi bore s crnim brojkama zaraženih i preminulih. Neke su zemlje uvele dodatne mjere borbe protiv koronavirusa. Češka je uvela djelomičnu karantenu do 3. studenog, na slično se odlučila i Španjolska, Francuska, Belgija i sjever Italije imaju policijski sat, Irska ima najstrože mjere u Europi, Portugal ide u karantenu...

Hoće li Hrvatska postrožiti mjere?

Hrvatska motri situaciju i učinit će sve, kako poručuju nadležni, da se izbjegne novi lockdown. Neke županije lagano uvode mjere, zabranjeni su posjeti domovima za starije, preporučuju se maske i na otvorenom gdje je nemoguće održavati distancu, ograničena su okupljanja... ali ništa puno više od toga. Varaždinska županija, koja danas ima troznamenkasti broj novozaraženih, izračunala je sedmodnevnu incidenciju na 100.000 stanovnika i ona je 227. Podsjećaju da Hrvatska ne pridaje pozornost tom indikatoru, a članice Europske unije koriste ga kako bi mogle uspoređivati trendove te definirati rizična područja i potrebu za uvođenjem dodatnih mjera. ''Stožer Varaždinske županije uzima taj parametar da ukaže na alarmantnu epidemiološku situaciju u našoj županiji'', navode i od Nacionalnog stožera traže reakciju.

''Prema nama dostupnim podacima, u Republici Hrvatskoj jedino tri sjeverne županije i Grad Zagreb imaju sedmodnevnu incidenciju na 100.000 stanovnika veću od 220, a u Njemačkoj od 412 okruga samo jedan ima takvu visoku incidenciju i za njega je određena mjera lockdowna'', upozoravaju.

Na karti epidemiološkog stanja u Europi, koju svakog tjedna priprema Europski centar za kontrolu i prevenciju kao preporuku za usklađivanje mjera kretanja među članicama EU-a, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni pridružile su se i Italija i Austrija.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene