Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se u nedjelju s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva koji ga je informirao o poduzetim mjerama i planovima za prevenciju širenja koronavirusa, radi zaštite sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana, izvijestili su iz Vlade.


 Na sastanku premijera Plenkovića s ekspertnom skupinom Kriznog stožera Ministarstva razgovaralo se i o trenutnoj situaciji glede širenja virusa u susjednoj Italiji, navode iz Vlade.

Ministar zdravstva Vili Beroš ranije danas potvrdio je da dvoje pacijenata, koji su zaprimljeni na riječki KBC, nisu zaraženi koronavirusom. Riječ je o jednom talijanskom državljaninu te ženi iz Rovinja koja je boravila u Padovi.

Koronavirus u Italiji Dramatično u Italiji: Umrla i treća žrtva koronavirusa, zaraženo više od 150 ljudi

Potrebni uzorci iz riječkog KBC-a bili su, naime, poslani na analizu u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu kako bi se utvrdilo o kakvoj je infekciji riječ. Dobiveni nalazi to dvoje pacijenata bili su negativni na koronavirus. Iz Ministarstva zdravstva također su izvijestili da je oboje pacijenta u dobrom općem stanju.

Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti u svijetu je - 78.833 osobe (izvor ECDC), objavio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na svojim internetskim stranicama, a u svijetu je preminulo 2463 ljudi. U Europi je trenutno oboljela 121 osoba.

U Hrvatskoj za sada nema oboljelih od koronavirusa, objavio je u nedjelju HZJZ. Do danas je u Hrvatskoj laboratorijski obrađeno 18 osoba kod kojih je postavljena sumnju na bolest uzrokovanu nCoV i svi su negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Rusija. (Hina)