Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnateljica infektivne klinike

Alemka Markotić o popuštanju mjera, ali i o maskama s filtrom: ''One štite onoga tko ih nosi, ali ne štite one u njegovoj okolini''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić odgovarala je na pitanja o koronavirusu.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu, za N1 je odgovorila na neka pitanja o epidemiji koronavirusa. Objasnila je da činjenica da je u utorak zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva dosad ne znači da će se takav trend nužno nastaviti. ''Danas već može biti jedan smrtni slučaj, za 10 dana opet može biti veći'', rekla je.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić Komentirala i cijepljenje Alemka Markotić otkrila što misli o uvođenju propusnica. Ima poruku i za blagdane: "Trebamo širiti ljubav, a ne poslati viruse" Alemka Markotić Razmjena iskustava Markotić nakon sastanka u Varaždinu: ''Nije dobro da se stvara panika ili krive percepcije o broju umrlih''

Kada je riječ o ublažavanju mjera, Markotić kaže da se razgovara o tome kad je najbolje pristupiti popuštanju strogih mjera. ''U onom trenutku kada kontinuirano bude barem 5 do 7 dana značajan pad moći ćemo ići postupno ublažavati mjere kako smo ih i donosili'', rekla je.

Istaknula je da i će se u slučaju trgovina dati opće upute koje će poslodavci morati prilagoditi u svojim trgovinama. ''Nisu sve trgovine jednako velike, neke mogu primiti 10 ljudi, a neke puno više'', kaže Markotić.

O javnom prijevozu

Ravnateljica infektivne klinike osvrnula se na početak rada javnog prijevoza. ''Kada se počne vraćati javni prijevoz, to se mora dobro isplanirati. Ali nismo sigurni kad će se to početi vraćati. Naš će život dulje vrijeme biti drugačiji, da ne kažem uređeniji. Bit će sigurno puno ugodnije kada ne budemo natiskani u javnom prijevozu'', rekla je Markotić.

Na pitanje hoće li biti teško održati povjerenje građana u Nacionalni stožer, Markotić kaže da misli kako će povjerenja biti dokle god je Nacionalni stožer iskren prema građanima.

"Dok god budemo shvaćeni, dok god budemo iskreni, mislim da će biti povjerenja. Mi stalno imamo osjećaj manje vrijednosti u odnosu na druge zapadne zemlje. Mi smo se kao narod puno puta pokazali koliko smo organizirani, solidarni. Mislim da je vrijeme da to shvatimo'', poručuje Alemka Markotić.

Većina ima blage simptome

Istaknula je da većina oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj ima blaži oblik bolesti te ''može biti doma i liječiti se doma i ne opterećivati sustav''.

Koronavirus je ušao u nekoliko domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj. Markotić kaže da se Hrvatska zasad po tom pitanju dobro drži. ''Mi nismo savršeni. Svjesni smo loših scenarija, pokušavamo odmah reagirati i zasad se držimo dobro", kazala je.

Markotić kaže da će se sigurno ići i s testiranjem široke populacije. "Sigurno će to ići, pred kraj smo molekularnog testiranja naših djelatnika. Naručili smo testove i radit ćemo dokazivanje antitijela u krvi je li među našim djelatnicima bilo onih koji su asimptomatski preboljeli virus, a da nisu to ni znali", kaže Markotić. Dodala je i da se broj respiratora u Hrvatskoj svako malo povećava.

Kada je riječ o lijeku za liječenje koronavirusa, Markotić ističe da još niti jedan lijek nije dobio zeleno svjetlo. ''Ispituje se lijek protiv ebole, to bi trebalo biti gotovo krajem ovog mjeseca", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević''.

Kazala je da ne može komentirati prognoze američkog instituta koji prognozira da će vrhunac epidemije u Hrvatskoj biti od 18. do 24. travnja. "Virus je obišao veliki broj zemalja, ima svoju biologiju, statistiku. Može iznenaditi i u dobrom i u lošem smislu, smanjivati se'', ističe Markotić.

Upozorenje o maskama s filtrom

Naglasila je da bi se maske s filtrom trebale koristiti samo u bolnicama. ''Ona štiti onoga tko ju nosi, ali ne štiti one u njegovoj okolini. Kod izdisanja taj filtar ne filtrira znak i ako je osoba zaražena, može zaraziti osobe oko sebe'', objasnila je.

Pitanja su Alemki Markotić na N1 postavljali i građani. Na pitanje o povratku virusa kod osoba koje su ga preboljele, Markotić kaže da se pozorno prati situacija u Južnoj Koreji, gdje ima takvih slučajeva.

Kada je riječ o korištenju dizala, Markotić kaže da dezinfekcija dizala ulazi u uputu da se zgrade moraju održavati čistima i dezinficiranima. Na pitanje zašto liječnici mogu slobodno ići u trgovine, iako po cijele dane rade sa zaraženima koronavirusima, Markotić kaže da su liječnici u bolnici tijekom rada zaštićeni od zaraze.

''Ja računam na našu pobjedu na kraju'', zaključila je Markotić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene