Bolnica u BiH, ilustracija
Bolnica u BiH, ilustracija Foto: Afp

Nova afera potresa Republiku Srpsku. Pojavile su se optužbe da su pacijenti u bolnicama tijekom pandemije umjesto na medicinski, bili prikopčani na industrijski kisik.


U Republici Srpskoj sve su glasnije optužbe da su pacijenti u bolnicama za vrijeme pandemije umjesto na medicinski, bili prikopčani na industrijski kisik.

Vezani članci Javna podrška Miloradu Dodiku građana RS Dodik najavio nastavak planova secesije od BiH: "Svijet više nije isti, ništa nas neće zaustaviti" Milorad Dodik Dodik: ''Prvi put u povijesti Srbi čekaju vrijeme... Molim se Bogu da ponovo u Americi dođe Donald Trump''

Premijer RS-a Radovan Višković i ministar zdravlja Alen Šeranić u četvrtak su izjavili da je iz beogradskog laboratorija stigao rezultat analize kisika iz banjolučkog Univerzitetskog kliničkog centra prema kojemu se za liječenje pacijenata koristi medicinski kisik.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH poručila je tim povodom da taj nalaz kontrole kisika jednostavno - nije valjan. Kako su rekli, kontrola kvalitete lijekova u BiH se obavlja u Kontrolnoj laboratoriji agencije, a koja je u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lijekove (OMCL - Official Medicine Control Laboratories), piše Klix.

"Svaki lijek, uključujući i medicinski kisik, koji je prošao postupak registracije u BiH treba imati dozvolu za stavljanje lijeka u promet, treba biti proizveden i kontroliran od strane ovlaštenog proizvođača u skladu s tom dozvolom, kontroliran od Agencije ili drugog laboratorija koji ovlasti Agencija, i distribuiran u BiH od ovlaštenog distributera", navodi se u priopćenju Agencije.

Iz oporbe tvrde da imaju dokumentaciju

Dok nadležni odbacuju optužbe i tvrde kako se radi o pokušaju oporbe da skupi poneki politički poen, Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) tvrdi kako za svoje tvrdnje ima i dokumentaciju.

Otkriva kako je za bolnice u Republici Srpskoj nabavljan i korišten, umjesto medicinskog, industrijski kisik koji se koristi za željeznice.

"Kisik za željeznice iz Hrvatske nabavljan je i korišten kao medicinski kisik u bolnicama u Republici Srpskoj. Postoji sva dokumentacija i dokazi", rekao je. Šarović smatra kako je malo nedostajalo da se ništa ne otkrije.

"Sreća da smo to otkrili. Što će se dogoditi? Mislim da čiste sva skladišta i magacine s tehničkim kisikom i ubrzano se pokušava dobiti medicinski kisik. Prema našim informacijama - on stiže iz Njemačke, iz Messera", rekao je.

Isporuka iz Siska, a ne iz Pule

Otkrio je da je kompanija TGT iz Laktaša, koja je imala ugovoren posao s Univerzitetskim centrom, isporuku vršila iz Siska, a ne iz Pule, kako imaju rješenje Agencije za lijekove.

"Medicinski kisik se proizvodi u Puli, a ovaj iz Siska, on se proizvodi za željeznice i on je uvezen u Republiku Srpsku", pojasnio je.

Smatra da je odgovornost dvostruka - prvo za krivotvorenje ili neodgovarajuću dokumentaciju.

"Potrebno je utvrditi kvalitetu kisika, ima indicija da je utjecao na zdravlje ljudi. Posljednjih dan-dva pojavljuju se informacije da će biti tužbi građana koji smatraju da su njihovi najbliži umrli zbog toga. Odgovornih je mnogo, koliko će ih završiti s optužbama i u zatvoru - to je nešto drugo", dodao je.

Podsjeća na izjavu direktora TGT-a o isporuci industrijskog kisika koji se koristi i u druge svrhe.

"Tender je bio namješten da se isporučuje. Ne vidim prostor za obranu od nečega što je uzdrmalo ne samo Republiku Srpsku nego i cijelu BiH", istaknuo je.

Prozvao odgovorne

Govoreći o aferi Kisik, Šarović je kazao da su za tu situaciju odgovorni u vladi Republike Srpske, resorno ministarstvo, Univerzitetski klinički centar i drugi. “Zbog toga što institucije nisu radile svoj posao. Mislim da je ovo bio krajnji trenutak da se sve ovo razotkrije, neće se s tim stati", kazao je za N1.

Smatra da su odgovorni predstavnici vlasti, bez obzira na to jesu li neke stvari učinili svjesno ili nesvjesno. "Ne upiremo prstom ni u koga. Radi se o nevjerojatnom skandalu", kazao je i pozvao vladu RS-a da da ostavku.

Šarović je o tome pisao i na svojem profilu na Facebooku.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju