Na temelju Odluke Vlade o mjerama kontrole cijena tržišni inspektori Državnog inspektorata su od 17. ožujka 2020. godine u inspekcijskim nadzorima.

Galerija


Odlukom Vlade propisane su prekršajne mjere kojima će se kazniti pravna ili fizička osoba u iznosu od peterostrukog do dvadesetorostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena te odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 3 do 15 tisuća kuna.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Stiglo upozorenje: "U brojnim zemljama situacija će postati još gora, prije nego što postane bolja". Na proljeće u Europi još jedno cjepivo? Koronavirus, ilustracija Objavljeni novi podaci Stožera: U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno velika brojka zaraženih

Nadalje, Zakonom o zaštiti potrošača zabranjeno je obavljanje nepoštene odnosno agresivne poslovne prakse te su propisane upravne i prekršajne mjere.

Ako u nadzoru inspektori utvrde da je trgovac neposredno prije 5. ožujka (kada je Ministarstvo zdravstva proglasilo opasnost od epidemije), kao i od 11. ožujka (kada je službeno proglašena epidemija) povećavao cijene proizvoda, zabranit će mu agresivnu poslovnu praksu .

Ako se utvrdi da se trgovac koristio praksom koja je nepoštena, propisana je novčana kazna u iznosu od 10 do 100 tisuća kuna za pravnu osobu, zatim od 10 do 15 tisuća kuna za odgovornu osobu te za fizičku osobu u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna.

"Zaključno s 19. ožujka 2020. godine, tržišni inspektori Državnog inspektorata obavili su 233 inspekcijska nadzora gospodarskih subjekata. U 48 inspekcijskih nadzora utvrđuju se činjenice, a kod 14 gospodarskih subjekata utvrđene su povrede Odluke i Zakona, odnosno utvrđeno je povećanje cijena za proizvode iz kategorije: dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku'', izvijestio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Vezano za postupanja sanitarnih inspektora Državnog inspektorata zbog nepridržavanja mjera samoizolacije, na današnji dan sankcionirano je 150 prekršitelja.

Zatvaraju se dječja igrališta diljem Hrvatske: ''Policija će kontrolirati''