U pakracu je u srijedu održan sedmi po redu Savjet za Slavoniju, no vide li se učinci tih silnih milijuna koji su stigli u Slavoniju?

Galerija


Većina tog novca samo je ugovorena, neka sredstva su već povučena, ali to znači da su ti projekti tek započeli. Proći će još neko vrijeme da Slavonija osjeti te milijune koji su joj na raspolaganju, ali to daje nadu da će se stanje u toj hrvatskoj regiji barem malo poboljšati.

Vezani članci Jasmin iz Bjelajce Selo pokraj Pakraca danas je ušlo u - 21. stoljeće: "Petrolejku ćemo odsad paliti samo zbog romantike" Andrej Plenković Plenković: "Filipović je sjajan kandidat za gradonačenika Zagreba. Pristojan je, ali ima onu sportsku drskost"

Ipak, veseli činjenica da ima mladih i hrabrih ljudi koji su se uhvatili ukoštac sa svime i započeli neki posao, a jedan od njih je i Marko Barčan, vlasnik craft pivovare u Pakracu.

Barčan je, kaže, prije godinu dana pokrenuo pivovaru, nakon što je od svoje školske kolegice probao craft pivo u Zadru, što mu se jako svidjelo.

"Jednostavno sam odlučio upustiti se u tu avanturu", kaže.

Novac je dobio preko Hamag-Bicroa, odnosno zajam od 50.000 eura kojim je omogućeno pokretanje proizvodnje u njegovoj mikro pivovari.

Kao što je rekao, to nije bespovratan novac, već će taj novac morati i vratiti. "To je moj rizik, ali uvjeti su bili vrlo povoljni, jedan posto kamata s počekom od godinu dana za otplatu", ističe Barčan.

Ovaj mladi poduzetnik ima tek jednog radnika, kojeg kaže, da je vrlo teško pronašao, odnosno tek uz preporuku. Kako taj radnik nije imao prijašnjeg iskustva, Barčan je preko HZZ-a uspio dobiti 50-postotno sufinanciranje njegove plaće.

"Cilj mi je nagodinu napraviti novi ciklus investicija kojim bi se osposobila kušaona za turističke posjete, uz ponudu hrane i mojeg domaćeg piva. Tu razvijam turističku priču grofova Janković koji su svojevremeno vladali Pakracom", pojasnio je Barčan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Igračke koje nećemo zaboraviti: Pričaju priču, mirišu na Zagorje i vraćaju u djetinjstvo

Ansambl LADO: Tajna čarobnih nastupa čuvara hrvatske nematerijalne baštine