Prijestolnica Estonije već nekoliko godina svojim stanovnicima omogućuje u potpunosti besplatan javni prijevoz. Manje je automobila na cestama, a više pješačkih zona. Priča je to koja se širi na ovu cijelu baltičku zemlju, no je li nešto slično moguće i u Hrvatskoj?

Galerija


Eksperiment s besplatnim javnim prijevozom za sve stanovnike Tallinna pokazao se kao uspješan potez. Toliko uspješan da se projekt širi na cijelu Estoniju. No gdje je tu Hrvatska?

Vezani članci U tramvaju na Mostu mladosti pronađeno mrtvo tijelo muškarca - 2 Ubojstvo u Zagrebu: Pronađeno tijelo muškarca u tramvaju na Mostu mladosti Policija na očevidu, Ilustracija Policija objavila detalje nesreće u kojoj su smrtno stradali biciklisti iz Slovačke: Nijemac se najprije zabio u bicikliste pa završio u suhozidu

Najnižu cijenu javnog prijevoza u Hrvatskoj ima Zagreb. Za vožnju od pola sata, građani moraju izdvojiti četiri kune.

Na upit hoće li se povesti primjerom iz Estonije, zagrebački gradonačelnik u svom stilu odgovara: "Ja se ne bavim tehničkim stvarima. Ja sam gospodin gradonačelnik. Ja se bavim vizijom, a to je sve napravljeno na prijedlog gradonačelnika."

Pod Marjanom je pokrenut mini metro kojeg gotovo nitko ne koristi. Cijena autobusne karte je 11 kuna. Splićani ne vjeruju da bi se smanjilo korištenje automobila, čak ni ako bi prijevoz bio besplatan.

Baš kao u Splitu, i u Rijeci je nedavno europskim novcem obnovljen vozni park javnog prijevoznika. Ukupno 53 linije povezuju 13 okolnih gradova, a tjedna karta prve zone je 80 kuna. U Osijeku uz 11 autobusnih voze i dvije tramvajske linije. U prvoj zoni za 8 ili 11 kuna. Vide li oni svoj grad kao novi Tallinn?

"Pa mislim da je dobra ideja. Vidite i sami, bez obzira koliko je Slavonija široka, parkirnih mjesta je sve manje", rekao je gospodin Vinko iz Sarvaša.

Kako bi smanjili gužve koje uzrokuju automobili u našim gradovima počele su se postavljati i javni bicikli. Potez je to za svaku pohvalu. No prije uvođenja sustava javnih bicikala trebalo je razmišljati i o odgovarajućim biciklističkim stazama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr