Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz SDP-ova stožera

Kandidatkinja SDP-a Posavec Krivec: "Optimistični smo jer su rezultati s terena vrlo dobri"

Ivana Posavec Krivec (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Posavec Krivec (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tonino Picula (Foto: Dnevnik.hr) Tonino Picula (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kandidatkinja liste SDP-a Biljana Borzan razgovara s Barbarom Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Kandidatkinja liste SDP-a Biljana Borzan razgovara s Barbarom Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kandidatkinja liste SDP-a Biljana Borzan (Foto: Dnevnik.hr) Kandidatkinja liste SDP-a Biljana Borzan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ranko Ostojić (Foto: Dnevnik.hr) Ranko Ostojić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Kandidatkinja SDP-a Barbara Antolić Vupora (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
U 19 sati zatvorena su birališta za izbore za Europski parlament. Slijedi prebrojavanje glasova, a stranke koje su sudjelovale na izborima čekaju prve neslužbene rezultate. Među njima je i SDP.

Prve neslužbene rezultate izbora za Europski parlament Državno izborno povjerenstvo trebalo bi objaviti oko 23 sata. Vodstvo, kandidati i članovi SDP-a dočekat će rezultate u stranačkom taboru.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Prema izlaznim anketama koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS, SDP osvaja 3 mandata, što je za jedan mandat više nego što je do sada imao. U stranci su vrlo zadovoljni ovim rezultatima.

"Rezultati s terena vrlo dobri"

Ivan Forjan se javio iz stožera SDP-a, razgovarao je s kandidatkinjom s liste te stranke Ivanom Posavec Krivec. Ona se zahvalila svim biračima SDP-a. "Svi skupa smo optimistični jer rezultati koji dolaze s terena su vrlo dobri. Pričekajmo službene rezultate i pogledajmo kako će se to sve skupa rasporediti na mandate", kazala je Posavec Krivec.

"Vidljiva su određena iznenađenja, na desnici je vidljivo veliko razbijanje glasova. Mi smo čvrsto pozicionirani na drugom mjestu kao oporba i to je ono što je bitno", dodala je Posavec Krivec.

Bitan standard građana

Barbara Štrbac javila se za DNEVNIK.hr uživo iz stožera SDP-a, kojemu izlazne ankete daju tri mandata za Europski parlament. Razgovarala je s kandidatkinjom s liste Barbarom Antolić Vupora.

Antolić Vupora nije skrivala zadovoljstvo time što je SDP ostvario zadani cilj - tri mandata. Bude li i četvrti zbog statističke pogreške, to će biti, kaže, i više od očekivanoga. "Stvar je poprilično cementirana, imamo tri zastupnika na koja smo računali. Dodatni će biti i više nego smo računali", kazala je.

U predizbornoj kampanji SDP je obilazio gradove i razgovarao s građanima. "Građane je najviše zanimao njihov standard, da žive kao i građani u Europi. Biljana Borzan i Tonino Picula borili su se za prava potrošača, upravo ono što je bitno za sve građane. Jedan od dosadašnjih ciljeva je odrađen, sada je sljedeći da proizvodi koje kupujemo traju duže nego dosad, a tu je i pitanje Wi-Fi mreže, koja je bitna i za posao i za konkurentnost na tržištu", dodala je Antolić Vupora.

SDP je u kampanji išao dalje, raspravljalo se o jednakosti zemalja članica, prerastanju ''Europe sa zemljama članicama u dvije brzine''. "Imate različite stranke koje se različito bore za svoje građane. Mi ćemo za prioritet staviti čovjeka i njegov standard", objasnila je Antolić Vupora.

"Bitno je sve što nam osigurava Europa - poljoprivreda, zaštita okoliša, čista energija, klimatske promjene, to su zajednički ciljevi Europe. Tu je i sigurnost kao vrlo važno pitanje za sve građane Europe", zaključila je Antolić Vupora.

Zastupljeniji nego ikad

Nositelj liste kandidata Tonino Picula kaže da je zadovoljan s rezultatima: "Tri mandata u skladu su s našim odlukama i očekivanja. Ako ostane ovako do kraja, bit ćemo zastupljeniji u Europskom parlamentu nego do sada", kazao je.

"Mislim da je to važan rezultat. Upravo će se u idućem mandatu Europskog parlamenta morati razriješiti svi oni krizni problemi i sve one krizne točke koje su opterećivale, ne samo Europski parlament nego i Europsku uniju. S boljom prisutnošću i političkim aktivizmom, ne samo SDP-a nego i ostalih članica partija europskih socijalista - to je jamstvo da ćemo te probleme uspjeti i riješiti", dodao je Picula.

Ivana Posavec Krivec (Foto: Dnevnik.hr) Tonino Picula (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Postigli zadane ciljeve

"Očito smo postigli zadane političke ciljeve, koje smo realno postavili. U okolnostima u kojima se SDP našao, pri čemu mislim na gotovo dvije godine različitih unutarnjih turbulencija, uspjeli smo konsolidirati poziciju stranke“, kazao je Picula te dodao kako je jedan od razloga uspjeha bila i dobro sastavljena lista od pojedinaca koji imaju jasan politički identitet.

"Duga kampanja pomogla je da prenesemo našu poruku svim dijelovima biračkog tijela i došlo je do reakcije birača koji su očito poželjeli ojačati upravo socijaldemokratsku alternativu, kako u Hrvatskoj tako i, nadam se, diljem Europske unije", istaknuo je Picula.

Komentirajući prolazak, po izlaznoj anketi, krajnje desnih političkih opcija koje vjerojatno ne bi želio vidjeti u Europskom parlamentu, Picula je rekao da je bilo nerealno očekivati da se u situaciji kada imamo 33 liste ta politička gibanja i svojevrsni porast antiestablishment i antisistemskih opcija i pojedinaca neće odraziti i na situaciju u Hrvatskoj.

"Vidjet ćemo na koji će se način i oni politički organizirati u Europskom parlamentu, ali nadam se da će proeuropske stranke i opcije doista imati snage i riješiti sve krizne momente zbog kojih su populisti i antisistemske stranke i pojedinci politički narasli", rekao je Picula. Najavio je rad na zalaganju na ''zemljopisno zakinutim sredinama'', poput hrvatskih otoka i ruralnih krajeva.

"Iznenađenje na desnici"

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan kazala je kako se radi o očekivanim rezultatima. "Ako rezultati ostanu ovakvi, iznenađenje je na desnici i možda Mislav Kolakušić. U desnom biračkom tijelu došlo je do rasapa, možda s jedne strane zbog nezadovoljstva trenutnim vodstvom stranke. S druge strane, mi u SDP-u smo se svađali, a HDZ se raspada jer nisu imali osjećaj konkurencije. Vidjet ćemo hoće li se rezultati izlaznih anketa i potvrditi", dodala je.

"Činjenica je da je dobar dio biračkog tijela HDZ-u uzelo nekoliko desnih stranaka", objasnila je. Najavila je kako ju u daljnjem radu u Europskom parlamentu, ako bude u odborima u kojima je do sada radila, očekuje rad na temama koje su vezane za potrošače. "Prva tema koja me zanima jest programiranje kvarenja uređaja - ono što se uređaji pokvare čim im jamstvo istekne, e, to će mi biti poslastica", kazala je Borzan.

Ivana Posavec Krivec (Foto: Dnevnik.hr) Kandidatkinja liste SDP-a Biljana Borzan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Stabilno stojimo na onome što smo si zadali, ali bez obzira na to što možemo biti zadovoljni zbog ostvarenog cilja, ostanu li rezultati ovakvi, a nadam se da hoće, činjenica je da tri četvrtine građana ocjenjuje da Hrvatske ide u lošem smjeru, a i dalje daju potporu HDZ-u i desnici općenito.To nam sigurno ne može biti razlog za zadovoljstvo", ocijenila je Borzan.

"Činjenica je da tri mandata vjerojatno imamo, ali postotno smo kudikamo slabiji nego na prethodnim izborima jer smo na prošlim izborima imali tri mandata, a koalicijski smo imali rezultat preko 30 posto. Treba vidjeti koliko je našem rezultatu pridonio postotak koalicijskih partnera, a koliko je to bio SDP-ov postotak. Napravit će se analiza i vjerujem da će biti svakavih tumačenja“, odgovorila je Borzan na pitanje je li SDP ostvario izborni cilj ako je osvojio tri mandata, ali ne i zacrtanih 203 tisuće glasova.

Rezultate izlaznih anketa koji pokazuju da su samo četiri mandata lijevo-liberalnih opcija, a osam odlaze spektru od centra desno do radikalnih stranaka, Borzan tumači time što smo najmlađa članica Europske unije i sada se suočavamo s velikim odljevom naših građana.

"Prema istraživanjima glavni je razlog odlaska građana nepravda i korupcija pa bih rekla da mahom odlazi naše biračko tijelo. To je nama dugoročno problem jer će biti vrlo teško naći birače u zemlji, a oni koji odu u inozemstvo su, po svoj prilici, vrlo ljuti što su morali otići iz svoje domovine i vjerojatno neće pretjerano koristiti svoje biračko pravo. Jer, da su htjeli, onda bi ostali u Hrvatskoj. Pretpostavljam da nepotizam i korupcija manje smeta HDZ-ovom biračkom tijelu kada je dobar dio njih dio te priče. To je izazov za nas u budućnosti, i ljevicu općenito, kako kod nas, tako i u drugim zemljama“, zaključila je Borzan.

"SDP u Zagrebu ponovno najjača stranka"

Gordan Maras, sedmi na listi, zadovoljno je poručio da je SDP u Zagrebu pobijedio. "Rezultat SDP-a je dobar. U Zagrebu smo pobijedili i to mi je osobno jako drago. SDP je u Zagrebu ponovno najjača stranka. Volio bih da budemo i u Hrvatskoj", rekao je Maras.

Na pitanje očekuje li da je on treći zastupnik s liste SDP-a koji odlazi u Europski parlament kazao je da je to teško reći. "To će se prebrojavati. Imamo izuzetno jake kandidate, vrlo teško je to procijeniti. Vidjet ćemo tijekom večeri", dodao je te naglasio da neće biti razočaran ako on ne bude taj treći. "Neću biti razočaran, ja sam svoj cilj ostvario. SDP je najjača stranka u Zagrebu", zaključio je Maras.

Atmosfera u sjedištu SDP-a gdje se čeka i prvo javljanje Državnog izbornog povjerenstva opuštena je i ležerna. Predsjednik Davor Bernardić se još nije pojavio među članstvom, a najavljeno je njegovo obraćanje nakon što DIP objavi prve neslužbene rezultate.

"SDP je najjača stranka u Zagrebu"

"U projekcijama koje smo zacrtali prije izbora u broju mandata i glasova, to je otprilike ono što smo očekivali. Prema informacijama koje imam, SDP je najjača stranka u Zagrebu i u nizu gradova, odnosno, u većini županijskih središta, što je ohrabrujuće", kazao je Arsen Bauk dodavši kako je "SDP pokazao da je nepoderiv".

Govorimo o relativnoj pobjedi, što je s obzirom na malu razliku od negdje 5 posto na razini države i očekivano. SDP je bio, ostao i bit će stožerna stranka ljevice i moja je želja da glasači, koji su ovaj put eksperimentirali, sljedeći put ne eksperimentiraju, poručio je Bauk.

Iznenadio ga je niski postotak koji je dobio HDZ. "To se očito prelilo drugim desnim listama, koje su prošli puta malo pojačale HDZ-ovu listu, a sad su išle samostalno", smatra Bauk. Njegova matematika kaže da ako je izlaznost 30 posto, a rezultat HDZ je 23 posto, onda to znači da ni svi članovi HDZ-a nisu glasali za svoju listu. Bauk je ocijenio kako su "HNS i Milorad Pupovac HDZ-u dali peti mandat".

Osvrnuo se i na rezultat Mislava Kolakušića koji je, po izlaznim anketama, iznenađenje europskih izbora. "To je iznenađenje, ta je lista dobila dio glasova onih koji bi, da nije on izašao na izbore, glasali za Živi zid ili eventualno za Most. Pitanje je političke platforme koju je Kolakušić imao, gdje se ona može svrstati i koliko su rješenja koja je zagovarao realna i ostvariva", rekao je.

Bauk smatra da je Kolakušićevo političko djelovanje bilo nespojivo za sudačkom dužnošću, ali ako je izabran u Europski parlament postaje parlamentarac i političar, pa ga se više neće zvati "sudac" nego "bivši sudac".

Nakon druge procjene rezultata i dalje zadovoljni

Nakon druge procjene rezultata, u slučaju da je došlo do statističke pogreške, zastupnik koji se pripisuje HDZ-u, mogao bi postati SDP-ov. Broj SDP-ovih mandata ostaje i nakon druge procjene isti, a u stranci su i dalje zadovoljni.

Posljednji na listi SDP-a, Ranko Ostojić, smatra da bi, u slučaju da zbog statističke pogreške jedan mandat HDZ-a dođe SDP-u, to bilo još bolji rezultat. "Ne volim komentirati prve rezultate. Mi smo zadovoljni, trend je vrlo jasan - SDP je ostvario cilj. Potrudili smo se u ovoj kampanji, predstavljao svoje kandidate i poruke. Birači su bili uskraćeni za sučeljavanja i situacija da se borimo programima, a neke stvari su na ovim izborima išle u interesu HDZ-u", kazao je Ostojić.

"Duboko vjerujem da je ovaj prvi korak dobar za SDP i da će uspjeh svake moje kolegice i kolege biti i moj uspjeh, uspjeh SDP-a i za sve one koji su nam dali povjerenje i priliku da u idućim utakmicama možemo pokazati bolji rezultat“, izjavio je Ostojić nakon objave druge izlazne ankete u kojoj je HDZ 'skočio' na pet mandata, a iz raspodjele 'ispali' Neovisni za Hrvatsku.

Upitan tko će biti treći SDP-ov eurozastupnik, osim Tonina Picule i Biljane Borzan, odgovorio je da u ovom trenutku nema potrebe kalkulirati o tome. „Svi smo djelovali kao tim, nastojali smo postići maksimum u interesu SDP-a. Da kao zadnji budem treći koji ulazi u Eiropski parlament, to bi bilo ravno čudu“, kazao je, pozvavši novinare da pričekaju rezultate koje će objaviti Državno izborno povjerenstvo u 23 sata.

Ivana Posavec Krivec (Foto: Dnevnik.hr) Ranko Ostojić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Vrlo sam zadovoljan onime što je SDP sa sigurnošću napravio sada, a možda bude još malih pozitivnih iznenađenja za nas“, rekao je Ostojić, potvrdivši da će, bude li ipak taj treći SDP-ov izabrani zastupnik ići u Bruxelles jer ne namjerava izigrati povjerenje birača. (Hina,M.V.)

Aktualno Predsjednik DIP-a: "Izborna šutnja u današnje vrijeme nema smisla". Do 16:30 na europske izbore izašlo 21,31 posto birača Glasanje na izborima, ilustracija (Foto: Getty Images) Glasanje na izborima, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Izbori za Europski parlament (Pixsell: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Izbori za Europski parlament (Pixsell: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago, Ivana Petrović i dr.sc. Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Predsjednik DIP-a: "Izborna šutnja u današnje vrijeme nema smisla". Do 16:30 na europske izbore izašlo 21,31 posto birača 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene