Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni novi podaci o izlaznosti

Predsjednik DIP-a: "Izborna šutnja u današnje vrijeme nema smisla". Do 16:30 na europske izbore izašlo 21,31 posto birača

Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr)
Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Glasanje na izborima, ilustracija (Foto: Getty Images) Glasanje na izborima, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Izbori za Europski parlament (Pixsell: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Izbori za Europski parlament (Pixsell: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago, Ivana Petrović i dr.sc. Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
U 7 sati u otvorena su birališta za izbore za Europski parlament, a pravo glasa ima nešto više od 3,8 milijuna birača. Građansku dužnost možete ispuniti sve do 19 sati. Prema prvim procjenama DIP-a, do 16:30 u Hrvatskoj je na izbore izašlo 21,31 posto birača.

18:44 Slab odaziv na birališta za izbore za Europski parlament krije se, smatra Ivana Petrović, i u razlogu što ''Europska unija građanima nije bliska, nisu dovoljno upoznati s funkcijom Europskog parlamenta, pa ih je lako 'mantati' s mantrom da će se braniti hrvatski nacionalni interesi''. Naglašava da nas je članstvo u Uniji spasilo od mnogih ''loših scenarija''.

Kako bi Hrvatska izgledala da nismo u EU-u? ''Hodali bismo po nekoj dubini Balkana, bili bismo u kontekstu nadmetanja SAD-a, Kine i EU-a, ne bismo imali ono što je važno za stabilnost'', rekao je politički analitičar Tihomir Cipek.

18:36 Što o europskim izborima misle građani te izjavu "glasača godine" pročitajte ovdje

18:32 Što je nakon glasanja biračima poručio Jakov Kitarović, suprug Predsjednice, pročitajte ovdje

18:02 Na biralištima sve protječe mirno, a predsjednik DIP-a Đuro Sessa kazao je kako tijekom izbora nije bilo većih nepravilnosti. 

"Dobili smo neke dojave o kršenju izborne šutnje. Sad imamo drugih važnijih poslova, ali sve ćemo ispititati. Teško je kontrolirati društvene mreže, ali pitanje je li to nešto od ranije ili su to neke novije objave"; kazao je Sessa u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Dinom Golešom. 

Tvrdi da je izborna šutnja atavizam koji nema smisla i ne može se, to je vrlo ju je teško kontrolirati.

"Vrijeme je za promjenu pravila", kazao je Sessa. 

18:00 726.776 građana izašlo je na izbore do 16:30, izvijestio je Mislav Bago u specijalnoj emisiji Nove TV povodom europskih izbora

17:00 DIP je objavio nove podatke: Do 16:30 na europske izbore u Hrvatskoj izašlo je 21,31 posto birača. U odnosu na izbore koji su bili 2014. godine, to je zamjetan porast – te je godine na razini Republike Hrvatske do 16:30 izlaznost bila 16,45 posto.

Glasalo je 726 tisuća birača, od ukupno 3,8 milijuna,

Prije pet godina izlaznost je bila 16,45 posto, s tim da se, umjesto do 16:30, mjerila do 16 sati.

Najviše je građana glasalo u Zagrebu (23,28 posto), Karlovačkoj (23,22), Istarskoj (22,88) i Šibensko-kninskoj (22,69) županiji, a najmanje u Osječko-baranjskoj (18,85 Posto), Brodsko-posavskoj (19,34) i Koprivničko-križevačkoj (19,58) županiji.

Dobra je izlaznost i na biračkim mjestima u inozemstvu, odnosno Europi, gdje je do 16:30 glasalo 12.800 birača, od čega u Bosni i Hercegovini gotovo osam tisuća. U Njemačkoj je glasalo 1855 hrvatskih birača, a u Srbiji oko tisuću i pol.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament bira se u još 46 država diljem svijeta.

Koliko je izlaznost na nedjeljnim izborima dobra, govori podatak da je na prošlim izborima u cijelom svijetu u konačnici glasalo 6500 birača.

U Hrvatskoj su biračka mjesta otvorena do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Prvi, nepotpuni rezultati izbora znat će se večeras nakon 23 sata.

14:58 Izborni dan u Hrvatskoj protječe relativno mirno, kažu u nedjelju rano poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), u kojemu bilježe dojave građana kako od nekih izbornih sudionika primaju SMS-ove te da se izborna šutnja krši na društvenim mrežama.

O kojim se sudionicima radi, u DIP-u ne žele spominjati, pozivajući se na izbornu šutnju koja traje do nedjelje u 19 sati.

Pojedini građani vrlo revno dojavljuju pojave za koje drže da krše izbornu šutnju, pa smo tako dobili dojavu da jedna radijska postaja emitira pjesme "predsjedničkog kandidata" Miroslava Škore, kaže član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Potvrdio je kako je na biralištima u dijaspori izlaznost dobra, bolja nego na izborima za Europski parlament prije pet godina.

Prijepodne je na tim biračkim mjestima (koja su u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska) glasalo oko 4400 birača, a prije pet godina cijeli dan glasalo je oko šest i pol tisuća birača. Najveći je odaziv u BiH.

Hojski je komentirao i informaciju da se na biralištima u Srbiji (dva su u Beogradu, a dva u Subotici) stvaraju velike gužve. Na biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu birači su došli s četiri autobusa, dakle odjednom oko 200 ljudi, pa je razumljivo da je stvorena gužva, kaže Hojski, prenosi Hina.

13:49 Gužve na biralištima za hrvatske državljane u Srbiji! Upravo je u Srbiji i BiH prijavljeno najviše hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu. Ukupno ih je 154.358, a mogu glasati u 46 država. Prva su otvorena biračka mjesta u Australiji, sinoć u 23 sata po našem vremenu. Posljednje se otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u četiri sata po hrvatskom vremenu.

12:00 Prema prvim službenim procjenama koje je objavio DIP do 11:30, svoju je građansku dužnost obavilo manje od 10 posto građana. No iako je taj broj izrazito malen, veći je od izlaznosti koja je u to vrijeme zabilježena 2014. godine, na prošlim izborima. Tada je naime u isto vrijeme zabilježena izlaznost od svega 7,64 posto birača.

Najveća je izlaznost na ovim izborima zabilježena u Karlovačkoj županiji (11,36 %), gdje je ista situacija bila i 2014. godine, kada je na izbore do 11:30 u istoj županiji izašlo 10,18 posto. Slijedi Grad Zagreb s izlaznošću od 10,83 posto te Varaždinska županija (10,62 posto).

Najmanja izlaznost zabilježena je u Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji, gdje je izašlo po 8,82 % birača, pa u Brodsko-posavskoj (8, 98 posto), no ipak ih je, u odnosu na 2014., više izašlo na birališta.

Izraženo u apsolutnim brojkama, glasalo je 339 tisuća birača, od 3,8 milijuna, koliko ih ima pravo glasati u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Podatke o odazivu DIP-u je dojavilo 93 posto biračkih mjesta.

Sljedeće podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prvi, ne posve potpuni rezultati izbora bit će poznati poslije 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju.

Biramo 12 zastupnika

Birači će u Hrvatskoj izabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a jedan preostali nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Na ovim izborima pravo glasa ima 3.831.389 birača.

S prebivalištem u Hrvatskoj, po općinama i gradovima ih je 3.677.031, od tog broja 13 su državljani drugih država članica Europske unije, a 5260 prethodno je registriranih, to su birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali će glasati u inozemstvu.

Bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154.358 birača, najviše u Bosni i Hercegovini.

Zastupnici u Europski parlament u Hrvatskoj se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Otvorena sva biračka mjesta u Hrvatskoj i BiH

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, na kojima se u nedjelju bira 12 zastupnika za Europski parlament, otvorena su od 7 sati, jednako tako otvorena su i birališta u BiH, njih 41, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U Hrvatskoj birači mogu glasati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasaju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici i pomorci.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država, među kojima je i BiH, u kojoj je za izbore otvoreno 41 mjesto, 15 u Mostaru, osam u Sarajevu, po dva u Tuzli i Banjoj Luci, četiri u Livnu, deset u Vitezu.

Zbog vremenske razlike prva biračka mjesta za izbor 12 hrvatskih zastupnika otvorena su, po našem vremenu, u subotu, u 23 sata, u Canberri, Sydneyju i Melbournu, pa će na njima, mjereno hrvatskim vremenom, izbori završiti u nedjelju u 11 sati.

U inozemstvu se posljednje otvara biračko mjesto u Los Angelesu, u nedjelju u 16 sati, a zatvara u ponedjeljak u 4 sata po hrvatskom vremenu.

Glasanje pripadnika Hrvatske vojske u Hrvatskoj i inozemstvu

Za pripadnike Hrvatske vojske (HV) koji za europske izbore nisu u mogućnosti glasati na biračkom mjestu svoga prebivališta organizirano je glasanje u Hrvatskoj i inozemstvu na posebnim biračkim mjestima koje je odredilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Pripadnicima Hrvatske vojske koji se na dan izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu zateknu na službi u Hrvatskoj ili inozemstvu omogućeno je glasanje na posebnim biračkim mjestima koje je odredilo Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, priopćio je MORH te dodao da je organizirano ukupno osam biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tako će, za one pripadnike Hrvatske vojske koji će na dan izbora biti na službi u Hrvatskoj vojsci u Hrvatskoj biti organizirano glasovanje na tri biračka mjesta i to u vojarni "Petar Zrinski" u Zagrebu (400 pripadnika), u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi (360 pripadnika) te na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju (500 pripadnika).

Za pripadnike Hrvatske vojske, njih 271, koji se na dan izbora za članove u Europski parlament zateknu na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu omogućeno je glasovanje na pet biračkih mjesta – dva biračka mjesta u Afganistanu (misija potpore miru Resolute Support) i to u kampu „Marmal“ u Mazar-e-Sharifu (69 pripadnika) i u kampu „HKIA“ u Kabulu (35 pripadnika), na jednom biračkom mjestu u Libanonu (operacija potpore miru Ujedinjenih naroda UNIFIL) u kampu „Shama“ UNP 2-3 (53 pripadnika) te na jednom biračkom mjestu u Republici Poljskoj (NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti eFPBG) u vojarni „Bemowo Piskie“ u BemowoPiskie (79 pripadnika).

Na Kosovu u mirovnoj operaciji KFOR, pripadnicima Hrvatske vojske, za njih 35, omogućeno je glasovanje na biračkom mjestu u Veleposlanstvu RH u Prištini, kao i za druge hrvatske državljane u toj zemlji.

Rezultate pratite na DNEVNIK.hr-u

Biračkih je mjesta ukupno 6545, od toga je 115 u inozemstvu, a 70 posebnih biračkih mjesta (za članove posada brodova, birače u ustanovama socijalne skrbi, birače na službi u oružanim snagama, birače u mirovnim misijama i operacijama te za birače lišene slobode).

Svaki birač koji želi pristupiti glasanju na biračkom mjestu mora se prethodno identificirati - u pravilu pomoću osobne iskaznice ili putovnice, a iznimno uz predočenje vozačke dozvole odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

U Hrvatskoj postoji samo jedna nacionalna izborna jedinica, što znači da ljudi diljem zemlje biraju između istih lista kandidata.
Ukupno su 33 liste i može se birati među 396 kandidata.

Birališta su otvorena do 19 sati, do kada traje izborna šutnja. U 19 sati na portalu DNEVNIK.hr pratite izlazne ankete koje će biti prva projekcija rezultata EU izbora. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene