Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

benefiti europske unije

Što nam donosi Europa? ''Hrvatska ne može osjetiti sve benefite. Najviše što smo osjetili je odlazak naših mladih''

Bruna Esih (Foto: Dnevnik.hr)
Bruna Esih (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Europarlamentarka Biljana Borzan (Foto: Dnevnik.hr) Europarlamentarka Biljana Borzan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Europarlamentarka Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Europarlamentarka Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Europarlamentarka Marijana Petir (Foto: Dnevnik.hr) Europarlamentarka Marijana Petir (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nositelj liste za EU izbore Karlo Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Nositelj liste za EU izbore Karlo Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Robert Podolnjak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
O Europskoj uniji često se govori kao o mjestu na kojem ima puno novca, a fondovi i kohezija su pojmovi koji se uz tu instituciju najčešće spominju. No, politike i odluke koje se u Parlamentu donose utječu na svakodnevan život građana.

Roaming su ukinuli, a sada će i cijene svih međunarodnih poziva u Europskoj uniji biti niže. To je još jedna pobjeda Odbora za zaštitu potrošača kroz koji je Biljana Borzan, SDP-ova kandidatkinja za EU izbore, uspjela spriječiti prodaju proizvoda različite kvalitete.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Za europarlamentarke benefiti Europe su brojni. ''Mi smo ostali bez tržišta za naše proizvođače jabuka i mandarina. U tom smislu sam tražila podršku kolega i Europske komisije, tražila da se naši proizvođači obeštete. To sam i dobila. Primali su to četiri godine'', kazala je Marijana Petir.

''Pelješki most je momenat gdje ćete moći najbolje fizički vidjeti i okom osjetiti povezanost Hrvatske i 356 milijuna eura bespovratnih sredstava Hrvatske'', istaknula je Dubravka Šuica.

Građani vide promjene

Iako među biračima europski izbori nisu osobito popularni, promjene od ulaska u Europsku uniju ipak vide. Neki su istaknuli kako više nisu potrebne putovnice na svakoj granici.

Baš ta otvorena Europa za Hrvatsku se ispostavila kao jedan od najvećih problema. ''Nema magičnog rješenja, ali ono za što se mi zalažemo je da se u svakom dijelu Hrvatske može osigurati kvalitetno obrazovanje, kvalitetno radno mjesto koje je primjereno plaćeno, ali isto tako podrška u zasnivanju obitelji'', kazao je Karlo Ressler, HDZ-ov nositelj liste za EU izbore.

No, neki podsjećaju i na sve veći broj mladih koji napuštaju Hrvatsku. ''Ne, Hrvatska ne može osjetiti sve benefite Europe. Najviše što smo osjetili je odlazak naših mladih'', smatra Bruna Esih, nositeljica liste za EU izbore (NSH-HSP).

''Europa je ušla u Hrvatsku i Hrvatska u Europu''

Mladi u inozemstvo često odlaze i putem studentskih razmjena. Europska Unija ih djelomično financira. ''Bogatijim Zapadnim državama EU puno je jednostavnije kad njihov student dođe u Hrvatsku jer tu daleko lakše može živjeti s tom stipendijom. Zalažemo se da se visina stipendija prilagođava prema troškovima života u pojedinoj državi'', kaže Robert Podolnjak, Mostov kandidat za EU izbore.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene