Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Škola za sve"

Prosvjed pomoćnika u nastavi: "Djeci smo logopedi, pedagozi, psiholozi, roditelji... Njima smo sve..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa "Škola za sve!" prosvjedovala je zbog zahtjeva za pomoćnike u nastavi koje su podnijeli roditelji i škole za gotovo 800 djece s teškoćama, a koje Ministarstvo nije riješilo.

Prosvjed inicijative "Škola za sve!" počeo je u 10 sati na Europskom trgu u Zagrebu. 

Inicijativa "Škola za sve!" organizirala je prosvjed građana u Zagrebu zbog zahtjeva za pomoćnike u nastavi koje su podnijeli roditelji i škole za gotovo 800 djece s teškoćama, a koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije riješilo do početka nove školske godine. Zahtijevaju ravnopravnost i jednake mogućnosti za svu djecu u odgojno-obrazovnom sustavu. 

Manjak rješenih zahtjeva za pomoćnicima otkrio se nakon slučaja dječaka iz Slavonskog Borda kojeg je otac snimio na prvi dan škole kako sjedi na školskim stepenicama i plače jer nije dobio svog pomoćnika. 

Iako je dječak kasnije dobio svog pomoćnika, otkrilo se i da je problem mmnogo složeniji te da Brođanin nije jedini koji nije dobio pomoćnika iako na njega ima pravo. 

Iva Tadić, predsjednica Udruge pomoćnici u nastavi (Pun-Hr) rekla je da se svake godine ponavljaju isti problemi te da se novim Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi "nije pomaknulo apsolutno ništa". S problemima se, kaže, suočavaju i oni, ali i djeca. Pomoćnici čekaju početak školske godine i na kraju iste raskida im se radni odnos, a ne znaju kako će raditi iduće školske godine. Također je kazala kako se ne zna ni kako će se program financirati iduće godine, budući da je ovo zadnja godina financiranja programa bespovratnim sredstvima Europske unije

"Trebamo štititi djecu. Pomoćnici djeci znače sve - mi smo logopedi, socijalni pedagozi, psiholozi, roditelji. Mi moramo procijeniti kada će oni imati loš dan. Mi smo djeci sve", rekla je Tadić za N1

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene