Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasili se

Dječak plakao ispred škole, a u Ministarstvu tvrde: "Pomoćnik je bio na priredbi, ali se nije upoznao s dječakom jer je otišao"

Dječak ispred škole čeka pomoćnika u nastavi (Foto: Facebook)
Dječak ispred škole čeka pomoćnika u nastavi (Foto: Facebook) Foto: Facebook
Fotografija dječaka koji uplakan sjedi na stepenicama Osnovne škole Bogoslava Šuleka u Slavonskom Brodu potresla je javnost. Iako ima pravo na njega, dječak prvi dan škole nije dobio asistenta u nastavi.

"Budući da je prvi dan škole za učenike prvih razreda osnovnih škola organizirana samo priredba u prisustvu roditelja, nakon čega je slijedilo upoznavanje s učiteljicom bez održavanja nastave, iz Osnovne škole Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni. Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada počinje redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni", komentirali su u Gradu Slavonski Brod slučaj dječaka kojeg je otac uplakanog snimio kako sjedi na školskim stepenicama. Iako su mu obećali, na prvi dan škole nije dobio svog asistenta. 

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Udaljio se na Laništu Pronađen 14-godišnjak zbog kojeg je policija aktivirala alarm koji se pali samo iznimno Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Njegove suze rastužile su Hrvatsku, a očev status munjevito se širio društvenim mrežama. 

"Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi i ispred škole čeka pomoćnika u nastavi... Pomoćnika nema...", napisao je tata na Facebooku. 

"Zato ljudi i odlaze iz ove zemje. Mi koji ostajemo vjerujemo da ima budućnosti za nas, no sad vidimo da budućnosti nema. Sustav se ponaša kao da naša djeca ne vrijede zraka", bila je ogorčena i majka.

U Gradu kažu da su od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili suglasnost za uključivanje tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda Osnovne škole Bogoslava Šuleka, za što je dostavljena sva tražena popratna dokumentacija.

"Temeljem toga, Ministarstvo je 28. srpnja 2019. izdalo suglasnost iz koje je vidljivo da se ista daje na uključivanje jednoga pomoćnika u nastavi za tri učenika, pa je Grad, poštujući mišljenje resornog Ministarstva, donio Odluku o uključivanju pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda", kažu u Gradu i dodaju da su oni kao osnivač škola dužni Ministarstvu podnijeti zahtjev za dobivanje suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika, nakon čega Ministarstvo analizira Zahtjev te daje ili odbija traženu suglasnost.

"Provedbom projekta „Helping - faza III“ Grad Slavonski Brod osigurava pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač. Projektom je u školskoj godini 2019./2020. zaposlen 51 pomoćnik u nastavi te dva stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć 65 učenika", zaključili su u Gradu. 

Ministarstvo: Čuli smo za slučaj iz medija i odmah zvali školu

"Ustanovljeno je da je pomoćnik odobren na vrijeme, Ministarstvo je 28. srpnja 2019. dalo suglasnost te o tome na vrijeme obavijestilo osnivača škole. Kada smo saznali iz medija za ovaj nemili događaj, kontaktirali smo školu i od ravnateljice saznali da su im pomoćnici došli u školu te bili u školi na priredbi za učenike prvoga razreda. Međutim, pomoćnik se nije upoznao s djetetom jer je nakon priredbe otišao, a ravnateljica je ostala razgovarati s roditeljima", kažu u Ministarstvu i dodaju da je riječ o posebnom razrednom odjelu, gdje su u razredu od 6 učenika 3 pomoćnika i učiteljica koja je edukacijski rehabilitator te da na 6 učenika dolaze 4 odrasle osobe.

"Pravilnikom je predviđeno da jedan pomoćnik može pružati potporu više učenika, a odluka se donosi na temelju stručne procjene na temelju medicinske dokumentacije", objašnjavaju u Ministarstvu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene