Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loši uvjeti

Sve više ih napušta Hrvatsku: Sustav je bez njih neodrživ, nedostaje ih čak 12 tisuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez njih je zdravstveni sustav neodrživ, u Hrvatskoj ih nedostaje oko 12 tisuća - riječ je o medicinskim sestrama i tehničarima.

Zbog loših uvjeta sve ih više napušta Hrvatsku, a ministar zdravstva do sada i nije pokazao pretjerano brigu za rješenje ovog problema.

Pročitajte i ovo Ilustracija Seksualno uznemiravanje "Zaključao me u stražnjem dijelu vozila hitne pomoći i seksualno napao": Medicinske sestre progovaraju o uznemiravanju koje svakodnevno prolaze Slika nije dostupna Napuštaju domovinu STANJE JE ALARMANTNO 'Ne volim o tome pričati jer mi se plače'

"Puno je tu emocija i adrenalina. Posao možda nije fizički lak ali vas toliko puni jednom tom dobrome energijom da ovu fiziku vrlo lako zaboravite, jer imate užasno puno kemije ovdje". kaže Željka Dijanek, primalja u KBC Sestre milosrdnice. 

Unatoč nedostatku primalja, Željka kaže kako se trude svojim pacijentima pružiti maksimalnu njegu i skrb. "Snalazimo se kak znamo i ustvari dajemo sve od sebe", nadodaje Željka. Uz same riječi hvale, posao sestara opisuju i pacijentice s odjela. "I više nego zadovoljna, bez lažne skromnosti, mogu se pohvaliti na sva zvona," kaže Adrijana Žalac Zovak. "Možda i vjerojatno ih nekad nedostaje, ali one se toliko trude da svaki put vi pozvonite da sestra dođe, da vi imate dojam kao da ste jedini pacijent na ovom Odjelu", nadopunjava Eva Butorac.

"Teško je, stresno je! Med.sestre rade u smjenskom radu, naravno, imaju obveze i prema svojim obiteljima. Imaju svoje obveze ako se školuju uz rad. Ali, eto, nekakva empatija, nekakav entuzijazam, nekakvo zadovoljstvo koje vi dobijete od pacijenata, kad vidite da ste nekome poboljšalji njegovo zdrav.stanje- to vas gura naprijed", objašnjava Cecilija Rotim, mag. med. techn.  

No, neki nisu mogli ići naprijed, pa su svoju sreću potražili izvan Hrvatske. U sindikatu kažu- otkako smo ušli u Europsku uniju, Hrvatsku je napustilo oko 700 medicinskih sestara i tehničara. Dok u inozemstvu jedna sestra skrbi za dva ležeća pacijenta, u Hrvatskoj na pojedinim Odjelima skrbi i do pet pacijenata.

"Sestra istovremeno ne može doći ni na dva zvona, a kamoli na tri zvona! I ne može opskrbiti istovremeno jedan aparat uz jednog bolesnika, dok drugi tamo šteka", kaže Anica Prašnjak, Samostalni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Dodatni problem, poručuju iz Sindikata je zabrana zapošljavanja sestara i tehničara. Pa nije ni čudo da mnogi odlaze izvan Hrvatske. Zdravstveni sustav je bez njih neodrživ, no pravih mjera zadržavanja od strana resornog ministarstva i dalje nema.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene