Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksperiment završen

Radno vrijeme od 6 sati: ''Svi smo imali više energije. Svi su bili sretni''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionica uključena u švedski eksperiment šestosatnog radnog dana ispričala je koje je dobrobiti od tog radnog vremena imala.

Medicinska sestra Emilie Telander (26) jedna je od Šveđanki koja je bila uključena u dvogodišnji eksperiment sa šestosatnim radnim danom te je ispričala svoja iskustva u odnosu na ponovno vraćen osmosatni radni dan.

Pročitajte i ovo Švedska vojska, ilustracija Ključna uloga Mogu li oni riješiti problem Ahilove pete NATO-a? "Mi smo jedna od rijetkih nacija koje se mogu nositi s ovakvim okruženjem" Radno vrijeme trgovina i šoping-centara 10. ožujka detaljan popis Pogledajte kako rade trgovine ove nedjelje: Otvoreni su i neki šoping-centri

Emilie Telander radi s pacijentima u švedskom gradu Göteburgu. Tijekom dvije godine koliko je trajao eksperiment radila je šest sati dnevno, ali završetkom prošle godine, završio je i eksperiment. Tako da Telander i njezini kolege ponovno rade dva sata dnevno više.

''Osjećam da sam umornija nego prije. Tijekom eksperimenta svi smo imali više energije. Svi su bili sretni'', rekla je Telander, jedna od 70-ak medicinskih sestara koje su sudjelovale u eksperimentu, javlja BBC.

Cilj eksperimenta bilo je mjerenje dobrobiti skraćenja radnog vremena, a provodio se na način da su se uspoređivali radnici kojima je radno vrijeme bilo šest sati dnevno i oni kojima je radno vrijeme osam sati dnevno.

Konačni rezultati studije bit će objavljeni sljedeći mjesec, ali podaci koji su do sada objavljeni veoma su slični izjavama sestre Telander. Naime, tijekom razdoblja skraćenog radnog vremena, sudionici u eksperimentu otvarali su manje bolovanja, općenito su se zdravstveno osjećali bolje, bili su produktivniji. Međutim, sve to košta mnogo novca, smatraju kritičari, jer radne sate netko je morao obavljati, za što je bilo potrebno zaposliti više ljudi.

Da bi pokrio skraćenje radnih sati, grad je morao zaposliti dodatnih 17 osoba, uz troškove od oko 12 milijuna kruna (oko 9,5 milijuna kuna).
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene