Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na potezu Vrhovni sud

Županijski sud odbio izdvojiti dio dokaza u aferi bojanja tunela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud odbio izdvojiti dio dokaza u aferi bojanja tunela u kojoj su Hrvatske autoceste (HAC) 2008. navodno oštećene za 17,7 milijuna kuna.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je odbilo zahtjev da se iz spisa u aferi bojanja tunela Sv. Rok i Mala Kapela, pri čemu su Hrvatske autoceste (HAC) 2008. navodno oštećene za 17,7 milijuna kuna, izdvoje dokazi za koje obrana tvrdi da su prikupljeni nezakonito.

Pročitajte i ovo Priveden vozač kamiona ide u istražni zatvor FOTO Privođenje vozača koji je prouzročio stravičnu nesreću: Kamionom usmrtio dvojicu radnika HAC-a Slika nije dostupna Tragedija na A1 Preminula i četvrta žrtva: Krenula serija uhićenja u HAC-u zbog nesreće kod Krpana

"Zahtjev je odbijen bez posebnog obrazloženja, a kada dobijemo pisani otpravak odluke slijedi žalba Vrhovnom sudu", izjavila je odvjetnica Višnja Drenški Lasan. Dodala je da će tek nakon odluke Vrhovnog suda o zakonitosti dokaza optužno vijeće odlučivati o osnovanosti optužnice u ovom slučaju.

Zahtjev za izdvajanjem dokaza obrana je prošloga tjedna potkrijepila tvrdnjom da su telefonski i e-mail kontakti petorice optuženika prikupljeni bez sudskog naloga, odnosno po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji nije propisivao da nadzor telefonskih razgovora i elektronske pošte mora odobriti sudac istrage.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović tada je ustvrdio da se cijela optužnica temelji na novom ZKP-u te da je tužiteljstvo "bilo dužno primijeniti sve odredbe novog ZKP-a, a ne samo ono što im ide u prilog". Vilajtović smatra i da će konačna odluka Vrhovnog suda biti značajna zbog svih budućih predmeta, a tvrdi da obrani u prilog ide i praksa Europskog suda za ljudska prava.

Optužnicom, koju je Županijsko državno odvjetništvo podiglo u lipnju obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac, glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka navodno okoristila bojanjem tunela. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene